Évtizedeken át azt hittük, az országot kifosztó vadkapitalizmus Németh Miklós kormányzása alatt, a nyolcvanas évek végén kezdődött. Borvendég Zsuzsanna történész Az „impexek” kora című könyvéből kiderül, a pénzszivattyúkat már az ötvenes években beüzemelték. A hetvenes-nyolcvanas években pedig csúcsra járatták az ország kirablását. Borvendég Zsuzsannával, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatójával beszélgettünk.

Bekeményíthetnek a bevándorláspártiak

A Stop Soros hatására hazánkban a Soros-szervezetek várhatóan beszüntetik az illegális bevándorlást szervező tevékenységüket, ugyanakkor a nemzetközi szintű nyomás és migránspropaganda nem fog megszűnni, sőt fokozódni fog. Minden nemzetközi fórumon, brüsszeli tárgyaláson meg akarják majd törni hazánkat – mondta a Demokratának Deák Dániel politológus. A Figyelő főmunkatársával az európai folyamatok mellett a magyarországi ellenzék válságáról is beszélgettünk.

Kompország kikötne

Gyavolszki moszt. Az Ördög hídja. Az ősi kereskedelmi utat és a Rodope-hegység falvait összekötő híd kereken ötszáz éve hajladozik az Arda folyó felett. Riportunk tárgya, Bulgária is évszázadok óta köti össze a keletet a nyugattal. Valamiféle kompország, ahogyan Magyarország is. Csakhogy amíg hazánk már a XVII. században szakított az oszmán múlttal, itt bolgárok és törökök kényszerű együttélésre ítéltettek. Utánajártunk, mire jutnak egymással.

Fújom a dalt

Ha megalkuvó lennék, nem volnék itt. Mindig azt csinálom, amit szeretek – mondja Demjén Ferenc, aki május 11-én vehette át szülővárosától a Miskolc Város Díszpolgára kitüntetést. A fél évszázada töretlenül népszerű dalszerző-énekessel dióspusztai birtokán beszélgettünk.

A Demokrata legfrissebb száma június 13-tól kapható az újságárusoknál.