Fotó: Loveouse/Shutterstock.com
Hirdetés

– A felmérések szerint a nyugati civilizációban a felnőttek fele rendszeresen fogyaszt valamilyen mesterségesen előállított vitaminkészítményt. Valóban szükségünk van ezekre a patikaszerekre?

– Én általában csak akkor ajánlom őket, ha valakinek súlyosan leromlott állapotban van a szervezete. Daganatos megbetegedés esetén vagy éppen egy Covid-fertőzés után indokolt lehet, hogy feltöltsük vitamin- és ásványianyag-raktárainkat. Ám ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor nincs szükségünk ezekre a szerekre. A hozzájuk kapcsolódó reklámdömping inkább a gyártók üzleti érdekeit szolgálja, semmint a fogyasztókét. A túlzott vitaminbevitel ugyanis akár káros is lehet.

– Milyen veszélyei vannak, ha fölöslegesen tömjük magunkba a multivitaminokat?

– Ezek a készítmények rendszerint vízben és zsírban oldódó vitaminokat, valamint ásványi anyagokat tartalmaznak. Köztudott, hogy a vízben oldódóakat nem tudjuk túladagolni, hiszen a fölösleg távozik a szervezetünkből, ám így megterhelhetjük kiválasztó rendszerünket. Más a helyzet a zsírban oldódókkal. Ezek egyike az A-vitamin. Túladagolás esetén felléphetnek gyomorpanaszok, vesebántalmak, fejfájás, fáradékonyság vagy akár hajhullás is. Ráadásul egyáltalán nincs szükség extra bevitelre, ha elegendő tejet, májat, tojássárgáját fogyasztunk. Előanyaga pedig megtalálható a sárgarépában, brokkoliban, spenótban, sóskában vagy tökben.

Korábban írtuk

– Az egészséget ígérő vitaminkészítmények általában többféle B-vitamint is tartalmaznak. Ezek is árthatnak?

– A B-vitaminról tudni kell, hogy vízben oldódóként csak extrém túladagolás esetén jelentkezhetnek mellékhatások a szedésekor. Ennek ellenére nem ajánlom indokolatlan alkalmazását, mert iszonyú étvágyat csinál. Az emberek többségének azonban nincsen szüksége a mértéktelen evésre, inkább túlsúlyproblémával küzdenek.

– Sokan keresik a magas vastartalmú készítményeket is. Nekik mit tanácsolna?

– A vas túladagolása egyértelműen káros, hiszen felhalmozódik a májban és más szervekben, valamint a vérben is. Enyhébb mérgezés esetén hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, hányás jelentkezhet. A folyamatos túladagolás akár a máj, a szívizom, az érrendszer vagy az agy károsodását is előidézheti.

– Egyáltalán ne szedjünk vitamint?

– A multivitaminokat csak a korábban említett esetekben ajánlom. Ám az őszi-téli időszakban valóban jó szolgálatot tehet a mértékkel fogyasztott C-vitamin. Különösen a dohányosoknak van szükségük rá, hiszen az elszívott méreganyagok hatására távozik a szervezetükből, ami más hiányállapotokat is elő­idézhet. Emellett mindenkinek ajánlom a D-vitamin szedését. Ebből napi 3000 NE adagot érdemes magunkhoz venni.

– Mit tanácsol azoknak, akik nem akarnak lemondani megszokott multivitamin-készítményükről?

– Vásárlás előtt mindenféleképpen konzultáljanak háziorvosukkal. Ő egyetlen vérképből meg tudja mondani, van-e, és ha igen, milyen hiányállapot a szervezetünkben. Ennek megfelelően tehet rá javaslatot, melyik készítményt válasszuk a patikában, és milyen dózisban adagoljuk. Azt is ajánlani tudom, hogy ne felejtsük el soha: a multivitamin is gyógyszerkészítmény. Ellenőrizetlenül semmiféleképpen ne vágjunk bele a szedésébe!