Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

– Van, aki egy hét alatt túljut a betegségen, és utána hónapokig kínlódik az utóhatásokkal. Más hosszan betegeskedik, de utána nem érez mást, mint némi gyengeséget. Mitől függ, kinél mennyire húzódik el a teljes felépülés?

– Talán akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha azt mondjuk: a genetikai adottságok határozzák meg, kinél hogyan zajlik le a találkozás a Covid-vírussal. Egyesek szinte tünetmentesen vészelik át a betegséget. Mások több hétig gyötrődnek lázas panaszokkal, de nem igényelnek kórházi ellátást. Megint másoknak hosszas intenzív kezelésre van szükségük, vagy akár lélegeztetőgépre is kerülnek. Ugyanígy kiszámíthatatlan az is, kinél lép fel a poszt-Covid-szindróma, és kinél nem.

– Az megbecsülhető, kinek van nagyobb esélye erre az utóbbi megpróbáltatásra?

– A súlyos alapbetegséggel küzdőknek gyakrabban kell számolniuk vele. Az anyagcserezavarok, a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek megnehezítik a teljes gyógyulást. De ezt sem lehet kizárólagosan állítani. Előfordulnak fiatal, amúgy egészséges emberek, akik csak nehezen tudnak kijönni a poszt-Covid-állapotból.

Korábban írtuk

– Milyen tünetek fordulhatnak elő a gyógyult a covidosoknál?

– Az akár hetekig tartó gyengeség, fáradékonyság, enyhe szédülés szinte természetesnek tekinthető. Gyakori, hogy a gyógyulás után is hosszan megmarad az íz- és szagvesztés. Ha csak ilyen tüneteink vannak, azokon úrrá lehetünk például egy vitaminkúrával. Jó szolgálatot tehet, ha továbbra is szedünk D-, B-vitamin-készítményeket. Fontos, hogy ilyenkor fokozatosan igyekezzünk terhelni magunkat. A mindennapos rövid séták a friss levegőn lassan javíthatják az erőnlétünket.

– Sokan arra panaszkodnak, hogy hetekig köhécselnek a gyógyulás után is, és ez ahelyett, hogy javulna, fokozatosan egyre rosszabbodik.

– A kínzó, makacs köhögés, a nehézlégzés, mellkasi fájdalom azt jelzi, hogy a gyulladás károsította a tüdőszövetet vagy a légutakat, esetleg a légzőizmokat. Ilyen esetekben mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat, aki elirányít bennünket egy poszt-Covid-ambulanciára. Első lépésként egy teljes körű labor fényt deríthet a tünetek hátterére, megszabja a további szükséges vizsgálatokat.

– A szív- és érrendszeri betegeket különösen megrémítheti a mellkasi fájdalom.

– A poszt-Covid-tünetegyüttesen belül valóban lehetnek olyan panaszok, amelyek szív-érrendszeri szövődményekre utalhatnak. Ha ismétlődő mellkasi fájdalom jelentkezik, ha a beteg úgy érzi, hogy rendetlenül ver a szíve, indokolt a kardiológia felkeresése. Az időben megkezdett kezelés megelőzhet egy esetleg kialakuló szívburok- vagy szívizomgyulladást, akár egy szívinfarktust.

– A járvány alatt sokat hallottunk a betegség alatt megjelenő idegrendszeri zavarokról is.

– Gyakori, hogy a gyógyult Covid-betegeknél zsibbadás lép fel a végtagokban, olykor villámcsapásszerű fájdalmat éreznek. Súlyosabb esetben előfordulhat, hogy nem engedelmeskedik a lábuk, a kezük, fogási, járási nehézségeik támadnak. Ez sem orvosolható házilag, hiszen a panaszok neurológiai problémákra utalnak, ez szintén kivizsgálást és ellátást igényel. A fizioterápiás kezelés rendszerint segít e bajokon.

– A testiek mellett rendszerint lelki problémákkal is meg kell küzdeniük a gyógyult covidosoknak: depresszió, alvászavar, koncentrálási problémák, kedélyhullámzás, ingerlékenység…

– A járvány egy éve alatt összegyűlt ismereteink és tapasztalataink szerint a betegség nem csak szervezetünket viseli meg. Óriási mentális próbatétel is. Enyhébb esetben e tünetek is csökkenhetnek erőnlétünk javításával, környezetváltozással, különböző relaxációs módszerekkel. Én nem javaslom, hogy azonnal valamilyen gyógyszer segítségével akarjunk javítani az álmatlanságon, a depresszión. Az alvászavarokat enyhíthetjük citromfűteával, valeriánával. A pihentető, kiadós alvás gyakran oldja a depressziót is. Ám ha önerőből nem vagyunk képesek javítani az állapotunkon, mindenképpen kérjük szakember segítségét. Ő el tudja dönteni, milyen terápiára van szükségünk, mikor indokolt a gyógyszeres kezelés, esetleg további neurológiai vizsgálatokra küldi a Covid mentális utóhatásaival küzdő beteget.