Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

– Tavasszal és ősszel sokan tapasztalják, hogy egy-egy hajmosáskor rengeteg hajszál marad a kád alján. Ez a korai kopaszodást jelzi, vagy valami más oka van a megszokottnál nagyobb arányú hajhullásnak?

– Az emberek hajlamosak rá, hogy megfelejtkezzenek arról, mi is természeti lények vagyunk. Évszakváltáskor például a kutyák és a macskák mondhatni lecserélik a bundájuk egy részét. Ugyanígy nekünk, embereknek is időről időre megújul a hajunk. Ez ciklikus folyamat, a növekedési szakaszt nyugalmi állapot követi, majd a hajhagyma kihullik, hogy újnak adja át a helyét, amiből új hajszál növekedhet. Tavasszal és ősszel ez felgyorsul, ennek láthatjuk az eredményét. Kóros folyamatról azonban csak akkor beszélhetünk, ha naponta száznál több hajszálat veszítünk el.

– Manapság azonban egyre több fiatal emberen mutatkoznak a kopaszodás jelei. Ennek milyen okai lehetnek?

– Férfiaknál általában a genetikai örökség a felelős a korai kopaszodásért, bár a nemi hormonok is belejátszhatnak az idő előtti hajvesztésbe. Nem segít a zselézés divatja sem, hiszen a sokféle vegyi anyaggal dúsított pomádé felborítja a fejbőrt védő baktériumok és gombák egyensúlyát. Hasonló következményekkel jár a mindennapos fejmosás is. A fejbőr sérült flórája nem tudja ellátni védelmi funk­ció­ját. Ilyenkor jelentkezik például a korpásodás, a hajzsírosodás. Ezek ellen leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha legfeljebb tíznaponta mosunk hajat, és valamilyen természeteshez közeli összetételű sampont használunk.

Korábban írtuk

– Nőknél szintén hasonló okokat keressünk a hajszálak elvékonyodására, hullására?

– Igen. Emellett a nők igen sokféle módon képesek gyötörni hajkoronájukat egy-egy divatos frizura érdekében. Rengeteget árt a gyakori hajsütés, a hajvasalás és -hosszabbítás, a rendszeresen túl szorosra font copf, a csavarás. Sokan használnak olcsó színezőket, festékeket, amelyek szinte gyilkolják a fejbőrt és a hajhagymákat.

– A reklámokban sokféle szert kínálnak a kopaszodás ellen vagy éppen a hajszálak megerősítésére. Használnak ezek egyáltalán?

– Egyes esetekben lassítható vagy akár meg is állítható a túlzott hajhullás, de nem egyszerű feladat. A bőrgyógyászok például szteroidos kezeléseket ajánlanak. Ezeket a készítményeket rendszerint a fejbőrre kell kenni. Nőknél ezekbe gyakran kevernek ösztrogént, ami szintén jótékony hatású lehet. A koffeintartalmú samponok és hajszeszek szintén lassíthatják a nem kívánt folyamatokat.

– Mit tehetünk akkor, ha valamilyen szervezetünkön belüli ok váltja ki a hajvesztést?

– Valóban vannak olyan, a testünkben lezajló folyamatok, amelyek ilyen következményekkel járhatnak. Egy gyulladásos góc, például egy gennyes mandula, foggyökér is hatással lehet a hajhagymák állapotára. Hiányállapot szintén meghúzódhat a háttérben. A vas-, a cink- és a D-vitaminhiány okozhat ilyen tüneteket. A középkorúaknak arra is fel kell készülniük lélekben, hogy a változó kor, a hormonháztartás megváltozása, felborulása férfiaknál, nőknél egyaránt okozhat kopaszodást.

– Sokan valamilyen stresszhez kötik ezt a kellemetlenséget. Igazuk lehet?

– A nagyobb traumák, például egy közeli hozzátartozó, egy állás elvesztése nyomán valóban felléphet hajhullás. Az ilyen típusú hajvesztés azonban rendszerint nem végleges, rendszerint megáll, amikor rendeződnek a körülményeink vagy túljutunk a gyászmunka nehezén.