Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

–  A laikusnak úgy tűnik, nyáron gyakoribbak a herpeszfertőzések. Valóban óvatlanabbak vagyunk, vagy csak feltűnőbbek a tünetek ilyenkor?

–  A herpeszvírusnak több alfaja létezik, ezek sokféle betegséget okozhatnak. Kevesen tudják, de egyik típusa áll a bárányhimlő hátterében, egy másik felel az övsömörért, hogy csak néhányat említsünk. A hétköznapokban leggyakrabban az ajakherpesz okoz kellemetlenséget az érintetteknek, akiket a Herpes simplex vírus 1-es típusa (HSV–1) fertőzött meg

– A közvélekedés szerint aki egyszer megkapta a vírust, az egész életében hordozza. Valóban így van?

–  Vannak olyan változatai, mint például a bárányhimlő kiváltója, ami ellen a gyerekkori megbetegedés vagy a védőoltás immunitást ad. Az ajakherpesz vagy a nemi szerveken jelentkező genitális herpes (HSV–2) azonban nem ilyen, a tünetek időről időre újra jelentkezhetnek.

–  Az ajakherpesz kiváltóját állítólag az emberek 95 százaléka hordozza.

–  Ez valóban így van, a vírusfertőzés általában már kisgyermekkorban megtörténik, bár nem mindenkinek okoz tüneteket.

–  A szájszéleken megjelenő viszkető, szúró, égő hólyagocskák mellett más jelei is lehetnek a herpesz kiújulásának?

–  Ritkán, de jelentkezhet láz, megduzzadhatnak a nyirokcsomók, levertség kínozhatja a beteget. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Az is előfordul, hogy a herpesz nem az ajkakon, hanem a szem környékén jelenik meg. Ebben az esetben szövődményként megfertőződhet a szaruhártya, vagy kötőhártya-gyulladás is kialakulhat. Súlyosabb szövődmények is előfordulhatnak: tüdőgyulladás, agyhártya- vagy akár agyvelőgyulladás is, esetleg az arcidegek zavarai.

–  Mi aktiválja a vírust?

–  A HSV–1 általában a bőr felső rétegét támadja meg, és a bőrön átjutva bekerül az idegpályákba. Ha legyengül az immunrendszerünk, ismét aktiválódik, és visszajutva a bőrfelszínre újra tüneteket okozhat.

–  Vagyis egészséges táplálkozással, gyakori testmozgással megelőzhetjük szervezetünk legyengülését, így a herpeszvírus aktiválódását?

–  Az egészséges életmód valóban megerősíti szervezetünket, ami megelőzi, hogy kisebb fertőzések is betegségeket okozzanak. De tudni kell, hogy a stressz, a túlhajszoltság, nőknél a menstruáció szintén gyengítheti az immunrendszert, mint ahogyan bizonyos megbetegedések vagy azok kezelése is. Gondoljunk például egyes anyagcserezavarokra, hosszas antibiotikumos vagy kemoterápiás kezelésre. Az ajakherpesz esetében azonban kiváltó ok lehet a túlzott napozás is, hiszen a felégett bőr védekezőképessége szintén meggyengül.

–  Érdemes felidézni a megelőzéshez a gyerekkorban sokszor halott figyelmeztetést, miszerint ne igyál más után?

–  Mindenképpen. Ám más higiénés szabályokat sem árt szem előtt tartani. A kempingezéskor körbeadott vizesüveg egy-két embernél garantáltan kiváltja a tüneteket. Kevesen gondolnák, de arra is ügyelni kell, hogy más után ne törülközzünk, hiszen a vizes törülköző kiváló táptalaj minden baktérium és vírus számára. A herpeszes társsal való testi kontaktus, csók, puszi vagy akár egy kézfogás szintén segíti a vírus előretörését, ezért kerülendő. És soha ne felejtkezzünk el a gyakori szappanos kézmosásról.

–  Hogyan szabaduljunk meg a kialakult herpesztől?

–  Ma már sokféle szárító, fertőtlenítő hatású krém és tapasz vásárolható a patikákban. Vannak közöttük antivirális összetevőket tartalmazó változatok. Ezek megakadályozzák a vírusok további terjedését. A kezelést azonban a tünetek első megjelenésekor el kell kezdeni. Ám nem szabad kizárólag ezek használatához vagy házi praktikákhoz folyamodni, ha a fertőzés lázzal jelentkezik. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ő felírhat olyan gyógyszert, amely megakadályozhatja súlyos szövődmények kialakulását. ν