Hirdetés

Miért is kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitelre?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ajánlásával összeállította az úgynevezett OKOSTÁNYÉR táplálkozási útmutatót, amelynek fő célja, hogy a lakosság számára iránymutatást adjon arra vonatkozóan, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz mely élelmiszercsoportoknak (hús, tej, kenyér, zöldség, gyümölcs) milyen arányban kellene az egészséges felnőttek és gyermekek tányérjára kerülniük. Az ajánlás szerint egy átlagos ember napi ételmennyiségének felét zöldségek és gyümölcsök kell hogy kitegyék, hiszen remek vitamin-, ásványi anyag- és rostforrásként szolgálnak.

Fontos, hogy minden évszakban megtaláljuk azokat a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek tartalmazzák a szükséges tápanyagokat és védik a szervezetet a környezet káros hatásaitól is.

Széles és színes a paletta ősszel is: fogyasszunk például zöld színű és kalciumban gazdag ételeket, így brokkolit, zöldbabot, kínai kelt vagy kelbimbót, amelyek magas kalciumtartalmuk mellett májvédő hatásúak. Színesítsük tányérunkat lila színű vöröskáposztával, céklával és padlizsánnal, amelyek védik az idegrendszert és csökkentik a rákos betegségek kockázatát. Használjunk továbbá fehér, káliumban és magnéziumban gazdag karfiolt, fokhagymát, zellert vagy pasztinákot, amelyek sok betegség, így például a szívbetegségek kialakulásának esélyét mérsékelik.

Ne feledkezzünk meg az E-vitaminban gazdag olajos magvakról sem, amelyeket akár egészséges nassolnivalóként is fogyaszthatunk: együnk natúr, nem sózott mandulát, mogyorót, diót, gesztenyét. Gyümölcsök közül válasszuk a körtét, birsalmát és a szőlőt, akár frissen facsart vagy 100 százalékos, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslé formájában is.

Ha pedig nem férünk hozzá az aktuálisan termő zöldségekhez, gyümölcsökhöz, a gyorsfagyasztott, konzerv, aszalt, szárított formában, vagy savanyúságként fogyasztott termékek is jó alternatívaként szolgálhatnak.