Hirdetés

Képzeljünk el egy világot, ahol nem kell hónapokat várni egy orvosi vizsgálatra, vagy mélyen a zsebünkbe nyúlni a magánrendelésért, ahol egyébként szintén egyre hosszabbra nyúlnak a várólisták. Ez a világ talán nincs is olyan messze, mint gondolnánk, az első lépést ugyanis már megtette egy magyar–kanadai fejlesztőcsapat, az AIP Labs: olyan mesterséges intelligenciával (MI) állt elő, amely akár egy fénykép alapján képes professzionális bőrgyógyászati diagnózist adni.

A hazai tulajdonú vállalkozás nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy az igen időigényes elődiagnosztizálást végezze el a mesterséges intelligencia, a szakorvosnak már csak egy szűrt eredmény alapján kelljen döntést hoznia és megállapítani a szükséges kezelést. A cég a Semmelweis Egyetemmel kutatás-fejlesztési megállapodást kötött, ennek az eredménye lett az AIP Derm, amely nem más, mint egy MI-vel koordinált, egyablakos digitális kórház. Az úttörő program tesztidőszaka 2022 tavaszán kezdődött. A digitális bőrgyógyászati klinikát az első pillanattól fogva jelentős érdeklődés övezte. Nem csoda, hiszen aki nem szeret valamilyen bizarr okból kifolyólag váróteremben ücsörögni, az kapva kapott az alkalmon, hogy egyetlen fénykép beküldésével otthonról meg tudja magát vizsgáltatni az ország teljes területéről.

Az alkalmazást azóta – Európában elsőként Magyarországon – széles lakossági szinten integrálták az országos egészségügyi ellátásba. Összekapcsolták az EESZT-vel (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér), így az orvosok hozzáférnek a beteg korábbi kórlapjaihoz, sőt gyógyszert is tudnak felírni, amit a páciens „a felhőből” tud letölteni. A diagnosztizálás a páciens, MI, orvos, páciens kommunikációs útvonalon zajlik, a betegnek egyáltalán nem kell megjelennie az orvosi rendelőben. Súlyosabb esetekben természetesen azonnal riasztja a beteget az orvos, illetve ha szükséges, az eljáró egészségügyi dolgozókat és szerveket is.

Korábban írtuk

Aligha túlzás azt állítani, hogy az AIP Derm alkalmazás olyan áttörést indított el, amely a digitális forradalom révén elhozza az egészségügy gyökeres átalakulását. Az AIP Labs által közölt információk szerint a mesterséges intelligenciát közel 2,5 millió képen tanították be, és jelenleg több mint 700 bőrbetegséget képes diagnosztizálni, lefedve az ismert dermatológiai problémák több mint 90 százalékát. Ma még ugyan nem bízható rá a teljes feladat, a „gép” az elődiagnosztikát végzi csupán, a végső kórismét minden esetben szakorvos hagyja jóvá. Ugyanakkor már ez is annyira megsokszorozta a fennálló orvosi kapacitásokat, hogy a tesztidőszak alatt közel 50 ezer órányi időt spórolt meg mind a betegeknek, mind az orvosoknak, és mindezt olyan hatékonyan, hogy közel ezer tumorgyanús esetet is kiszűrt. A mesterséges intelligenciával feltuningolt munkamenet során a cég adatai szerint egy átlagos orvos óránként átlag 40 esetet tudott ellátni, enélkül 3-4 férne bele 60 percbe.

A beteg- és orvosbarát program hamarosan átlép az országhatárokon, ugyanis az AIP Derm mögött álló techcég Spanyolországban, Romániában és Szlovákiában is készül klinikát nyitni, de a nemzetközi biztosítók iránt is hatalmas az érdeklődés a termék iránt. Nem meglepő, ugyanis bár világszerte zajlik az egészségügyi területen alkalmazható mesterségesintelligencia-fejlesztés, nálunk integráltak először működő modellt a központi egészségügyi rendszerbe, amelyet már használhatnak is a betegek.