Fotó: djrandco/Shutterstock.com
Hirdetés

– Nagyon megkeserítheti a másnapot, ha éjjel erősre isszuk magunkat. A berúgás mellett akár rémítő panaszokat is okozhatunk magunknak. Orvosi szemmel milyen jelekre kell figyelnünk?

– Szeretném leszögezni, hogy a mértékkel, vagyis szalonmennyiségben fogyasztott alkoholnak akár kedvező élettani hatása is lehet. Segíti az emésztést, fokozza az étvágyat, gyorsítja a vérkeringést és a gyógyszerek felszívódását. A fájdalmat is csillapíthatja, emellett emeli a vérnyomást.

– Mit jelent a szalonmennyiség?

– Férfiak esetében két deci, nőknél egy deci vörösbornak megfelelő alkoholtartalom.

Korábban írtuk

– Szilveszterkor nyilván kevesen állnak meg egy pohár bornál. Vannak, akik ettől még a szalonspiccig sem jutnak el, míg mások villámgyorsan lerészegednek. Mitől függ az alkoholbíró képesség?

– Egyéni adottságoktól függ, hogy kinek a szervezete mennyi alkoholbontó enzimet termel. Mindazonáltal az alkoholtűrő képességet befolyásolhatja az italozó fizikai vagy akár lelkiállapota is. Ám a részegségen kívül más következményekkel is számolnia kell annak, aki nem ismer mértéket. Figyelmeztető jel lehet az erőteljes izzadás, a koordinálatlan mozgás, a szédülés. Ez utóbbiak annak a következményei, hogy az alkohol erősen hat a központi idegrendszerre is. E tüneteknél lényegesen veszélyesebbek az olyan panaszok, amelyek a szív-érrendszeri megbetegedéssel vagy éppen cukorbajjal küzdők esetében jelentkeznek. Az alkohol hatására ugyanis extrém magasra szökhet a vérnyomás, és a vércukorértékek is meglódulhatnak. Óvatosságra intem a májpanaszokkal élőket is. Egy kiadós alkoholizálás utáni reggelen az egészségesek is képesek egészen rossz laboreredményeket produkálni. A májbetegek számára viszont minden csepp alkohol méreg lehet.

– Mi, magyarok köztudottan sok gyógyszert fogyasztunk. Az alkohol nem vész össze a beszedett pirulákkal?

– Gyakran igen. Mint említettem, az alkohol gyorsíthatja a gyógyszerek felszívódását. Vannak olyan készítmények, amelyek éppen a lassú felszívódással fejtik ki hatásukat. Ilyenek például a vércukor- vagy a vérzsírszintet szabályozó vagy a szív-érrendszerre ható orvosságok. Ezeket szedve kifejezetten káros, ha alkoholt fogyasztunk. Az altatók, nyugtatók, kedélyjavítók és antidepresszánsok hatása kiszámíthatatlanul módosulhat akár egy pohár szeszes italtól is. Kifejezetten tilos alkoholt inni e tablettákra. De kiszámíthatatlan vége lehet annak is, ha valaki antibiotikum szedésekor nyúl a pohárhoz.

– És mit tegyünk, ha amúgy egészségesek vagyunk és fittek, csak éppen nem tudtunk megálljt parancsolni magunknak, és macskajajra ébredünk újévkor?

– Ezt jobb megelőzni. Például azzal, hogy semmiféleképpen ne igyunk éhgyomorra. A zsíros ételek kizárólag ilyenkor ajánlottak, mert így az alkohol lassabban jut be a véráramba. A sajtok, olajos magvak is lassíthatják a felszívódást. Ne igyunk cukros italokat, mert a cukor gátolja az alkohol lebomlását. Ha pedig megtörtént a baj, és reggel fejfájással, émelygéssel, hányingerrel ébredünk, akkor sokat javít az állapotunkon, ha friss, szénsavmentes hideg vizet iszunk. De a legfontosabb tanács: a mértékletesség. Így nem fordulhat elő, hogy a rosszullét miatt boldogtalanul töltjük az újévet.