Alma együttes
Hirdetés

25 éve alakult az Alma együttes, de 2018-ban megújult. Jelenleg hárman vannak, frontemberük Buda Gábor. Változott a hangzás, kicsit rockosabb lett a zene. Az összhang tökéletes köztük, és nyughatatlan lelkesedéssel, humorral szórakoztatják koncertjeiken a gyerekeket.

– Rengeteg felkérésünk van az ünnepekre, Mikulás-műsorokra, de a járványhelyzet miatt valójában nem tudjuk, mire számíthatunk, nagyon bízunk benne, hogy találkozhatunk a gyerekekkel – meséli Buda Gábor. – Műsoraink a közös élményre, a közös játékra, az aktivitásra épülnek. A Mikulás-partikon a már bevált, kedvelt Alma-dalokat kiegészítjük a saját készítésű Mikulás-dalainkkal, és természetesen nem hagyjuk ki a Télapó itt van, a Hull a pelyhes fehér hó című örökzöldeket sem. A műsorok főszereplője természetesen maga a Mikulás, aki szaloncukrot, ajándékot hoz a gyerekeknek. Megjöveteléig tart a koncert, amelybe beleszőttük, hogy időnként felhívom őt telefonon. Gyerekprodukciót adni a legnehezebb, nagyon fegyelmezetten, keményen összpontosítva, figyelmüket folyamatosan ébren tartva lehet csak csinálni. Sokkal nehezebb, mint felnőtteknek játszani, mert a gyerekek azonnal jelzik, ha nem tetszik nekik valami. Ezt a pályát csak addig szabad csak csinálni, míg az ember szívből élvezi. Ahogy enerváltság, fáradtság vagy pénzkereseti opciók jelennek meg, azonnal elvész az egész dolog lelke.

Buda Gábor szerint a zene egy csoda, az életet jelenti, hisz a legősibb hangzás a ritmus. Az egész emberi létezésnek van valamiféle ritmusa, tempója – a szívdobbanásunknak, a lépéseinknek, a beszédünknek. Ezt szeretnék a gyerekeknek közvetíteni, de valójában nem választják el a gyerekeknek és a felnőtteknek szóló zenét. Előfordult, hogy elhívták őket egy koncertre, és csupa nyugdíjas ült a nézőtéren, a szervező félreérthetett valamit. De ennek ellenére hatalmas sikert arattak. A dalok mondanivalója persze a gyerekeknek szól, de a zene mindenkié.

Hasonlóan vélekedik a Fabula Bábszínház társulatának tagja, F. Nagy Eszter is, csak ők bábelőadásaikkal varázsolják el közönségüket. Kedves, nívós meséket adnak elő, amelyekkel bejárják az országot, de állandó helyük a fővárosi Katona József Színház felett, a félemeleten található, egy meghitt, családias helyen. Darabjaikat hároméves kortól ajánlják egészen az általános iskola alsó tagozatáig. A Felszeghy Tibor által alapított társulat idén harmincéves, F. Nagy Eszter tizenkét éve tag.

Fabula Bábszínház: A Mikulás ajándéka
Korábban írtuk

– Repertoárunk nagy része már évek óta ugyanazokból a darabokból áll, mindig szem előtt tartjuk, hogy éppen milyen évszak van, milyen ünnep közeleg. Mikuláskor A Mikulás ajándéka című kedves mesét szoktuk előadni, de van olyan megrendelő, aki a Brumi és a téli álom történetét kéri. Ilyentájt ebbe is belecsempésszük a Mikulást. A Mikulás ajándékában a végén Tibor személyében meg is jelenik, akit a gyerekek csalogatnak elő dallal a paraván mögül. Ha óvodába megyünk, a mi Télapónk osztogatja az óvoda által előre csomagolt ajándékokat, állandó színházunkban szaloncukrot és kis papír Mikulást ajándékozunk, amit mindig én készítek. Meghitt, emelkedett pillanatok ezek, az ember visszarepül a gyermekkorába.

Mint mondja, bábjaik legtöbbje szeretni való, puha figura, mint a gyerekek szerepjátékaihoz használt otthoni kis plüssök, emiatt nagyon közel állnak a gyermeki lélekhez. Meséik többsége olyan problémákról szól, amelyek mindennaposak egy gyermek életében. A Mazsola és Tádéban ott van a testvérharc, Manócska neveli Mazsolát, jelen vannak benne a szülő-gyermek párbeszédek, dilemmák, hogyan ébred rá Mazsola bizonyos dolgokra, amit Manócska elmagyarázott neki, és hogyan épül be a tudás, a nevelés a gyermek lelkébe. A jellemzően állatmeséken keresztül a gyermekek megoldásokat, megerősítéseket, kapnak, amelyek elgondolkodtatják őket. Karácsonykor a hópelyhes hátterű Mazsolát adják elő, külső helyszínre ilyenkor nem szoktak utazni. De ezúttal itt is nagy a bizonytalanság, hiszen a koronavírustól is függ, hogy tudnak-e együtt ünnepelni a gyerekekkel.

Fabula Bábszínház: Brumi és a téli álom

A Budapest Bábszínházban a Diótörő előadás az adventi és karácsonyi készülődés kihagyhatatlan programja. A darab izgalmasan ötvözi a képzeletet és a valóságot, az ébrenlétet és az álmot, Csajkovszkij gyönyörű zenéje pedig gyermeket és felnőttet is lenyűgöz. Különböző bábtechnikákat láthatnak a nézők, ráadásul ezeknek a figuráknak önálló képzőművészeti értékük is van.

– Régi hagyomány bábszínházunkban, hogy a karácsonyi időszakra készülve felújítjuk a Diótörőt. A darabot 1978-ban mutatták be először Szőnyi Kató rendezésében, a családok pedig az ünnepre való ráhangolódás jegyében újra és újra eljönnek megnézni. Minden év december 24-én kétszer is eljátsszuk. Amellett, hogy nagyon szép élményt nyújt a darab, praktikus segítség is a családoknak, hisz a gyerekek nem látják az otthoni készülődést, és mire hazaérnek, várja őket a szépen feldíszített karácsonyfa – mondja Hannus Zoltán színész, bábszínész.

November végére készülnek el a felújítópróbákkal, és azonnal elkezdik játszani a darabot, amelyet Meczner János állított színpadra Szőnyi Kató rendezését felhasználva, egészen karácsonyig.

Budapest Bábszínház: Diótörő

– Stahlbaum tanácsost, a családfőt alakítom, aki feleségével, gyerekeivel és a nagymamával együtt készülődik az ünnepre. Ugyanazt az izgalmat látjuk a darabbéli családon, amit a nézők is átélnek ezekben a hetekben. Maszkos, élő szereplős óriásbábok mozognak a színpadon, lemozogva a történetet Csajkovszkij zenéjére, a valós, azaz az ébrenlét alatti jelenetekben, egészen addig, míg a gyerekek, Frici és Marika az ajándékaikkal boldogan nyugovóra nem térnek. Mikor a kislány álmában megjelenik az ajándékba kapott Diótörő-figura és az Egérkirály, onnantól kezdve másfajta bábtechnikákkal játszunk, hogy külön lehessen választani az álmot és a valóságot. Az álombéli történéseket hagyományos bábokkal, fekete színház formájában jelenítjük meg, ami azt jelenti, hogy a mozgatókat nem látja a néző, csak a figurákat. Majd az előadás végére visszatérünk a család szobájába, ismét a valós, élő szereplős, óriásbábos jelenetekhez – meséli Hannus Zoltán.

A koronavírus-járvány miatt a nézőkkel való találkozás korlátozottabb, mint azelőtt. Régebben Mikulás várta a gyerekeket, de sajnos ez most nem oldható meg. Ezúttal viszont az adventi naptár hagyományaihoz illeszkedően a Facebookon, Instagramon és a hivatalos oldalukon is mindennap meg fog jelenni egy-egy színésztől egy személyes üzenet egészen karácsonyig. Így készülnek együtt az ünnepekre a nézőkkel, és így szeretnék kárpótolni őket ebben az embert próbáló időszakban.