Fotó: ShutterStock/ViewApart
Hirdetés

– Magyarországon megszoktuk, hogy a csapból tiszta, iható víz folyik. Külföldön járva teljesen le kell mondanunk arról a szokásunkról, hogy így csillapítsuk a szomjúságunkat?

– Mi, magyarok már beletanultunk annyira az utazásba, hogy tudjuk: afrikai, ázsiai, dél-amerikai országokban nem vásárolunk ennivalót utcai árustól és nem iszunk vizet a csapból. Nagy valószínűséggel komoly fertőzést szedhetünk össze, ha megfelejtkezünk erről az aranyszabályról. Ám sokan azt hiszik, Európában nincs semmi szükség efféle óvatosságra. Jó, ha tudjuk: nagyon sok uniós tagállamban, főként a mediterrán országokban szintén jó elkerülni a csapvizet és az utcai büféket.

– Sok városban lépten-nyomon találhatunk utcai ivókutakat. Ezeket se használjuk?

– Semmiképpen. Nem tudhatjuk, ki ivott előttünk, milyen baktériumokat hagyott maga után. Ugyanígy jó, ha megtartóztatjuk magunkat a jégkockáktól, akár egy kávéházban is. A vendéglátóhelyek többségében ugyanis a jégkockákat is csapvízből készítik költségtakarékossági megfontolásokból. Ezek azonban jó eséllyel szintén tele vannak kórokozókkal.

Korábban írtuk

– Milyen tünetekkel számolhatunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek?

– Az emésztőrendszeri fertőzések többnyire hasmenéssel, hányással járnak. Néhány napos diéta, akár a koplalás általában megoldja ezeket a problémákat. Súlyosabb esetben érdemes orvoshoz fordulni, még ha mélyen bele kell is nyúlni a pénztárcánkba.

– A diéta elegendő?

– Természetesen nem: mindenképpen gondoskodni kell a folyadékpótlásról. Az üveges ásványvíz vagy gyümölcstea alkalmas erre. A fekete tea fogyasztását nem ajánlom, hiszen az koffeint tartalmaz, ami szintén dehitratáló hatású.

– Nyári melegben a városnéző séták és kirándulások eléggé megterhelők még akkor is, ha nem külföldön töltjük a szabadságunkat, hanem itthon kalandozunk. Mennyi vizet vigyünk magunkkal ezekre a programokra?

– Ha nincs extrém hőség, akkor elegendő napi másfél-két liter folyadékot fogyasztani. 40 fok feletti melegben ennél többre lesz szükségünk, akár 3-4 literre is. Különösen azoknak, akik tudják magukról, hogy erősen verejtékeznek. Én ezekhez a programokhoz is üveges, szénsavmentes ásványvizet ajánlanék. Magyarországon szerencsére nagyon sokféle ásványvízből válogathatunk. Azt javaslom, ne ragaszkodjunk egyetlen márkához, váltogassuk őket.

– Van, aki azt mondja, reggel ittam fél liter vizet, nem cipelem magammal az üvegeket. Ez jó politika nyári melegben?

– Semmiképpen sem. Tudni kell, hogy az egyszeri túlságosan bő folyadékbevitel is megterhelheti a szervezetet. Az az optimális, ha félóránként iszunk egy pohár vizet. Így gondoskodunk szervezetünkről anélkül, hogy megterhelnénk érrendszerünket.

– Vannak, akik gyümölcsöt visznek magukkal, így szeretnék pótolni a folyadék- és ásványianyag-veszteséget. Ezzel jót teszünk magunknak?

– A gyümölcs mindenképpen egészséges, ha biztos forrásból szerezzük be. Ám általában nem pótolja a vízivást. A görögdinnye ezzel szemben kiváló folyadékforrás is, ráadásul alacsony a szénhidráttartalma. Azt viszont nem ajánlom, hogy hirtelen felindulásból szeletelt dinnyét vásároljunk utcai árustól. Hasonlóan járhatunk, mintha egy arab bazárban szereznénk be a nassolnivalót magunknak.