Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Mi az a MIND-diéta?

A MIND-diéta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) a mediterrán étrendet ötvözi a magas vérnyomás csökkentésére kidolgozott DASH-diétával. Különlegessége, hogy kifejezetten az agy egészségének megőrzésére lett kialakítva. Song-Yi Park, a kutatás vezetője szerint az egészséges étrend betartása különösen fontos lehet azoknak az idősebb felnőtteknek, akik szeretnék megelőzni a demenciát.

A MIND-diéta különös hangsúlyt fektet a bogyós gyümölcsök – különösen az áfonya és az eper – rendszeres fogyasztására, mivel ezek kedvező hatást gyakorolnak az agyműködésre.

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com

A kutatás alapjául szolgáló Multiethnic Cohort Study az 1990-es évek elején indult, és több mint 215  ezer amerikai állampolgárt követett nyomon, akik 45–75 évesek voltak, amikor csatlakoztak a programhoz. A mostani elemzés során közel 93  ezer résztvevő étkezési szokásait és egészségi állapotát vizsgálták, figyelembe véve az etnikai sokszínűséget is (a résztvevők japán-amerikai, őslakos hawaii, afroamerikai, latin-amerikai és európai származásúak voltak).

Az eredmények szerint azoknál, akik már a vizsgálat kezdetén magasabb pontszámot értek el a MIND-diéta irányelveinek betartásában, 9 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának esélye. A legnagyobb mértékű kockázatcsökkenés – 13 százalék – az afroamerikai, latin-amerikai és fehér bőrű résztvevők körében mutatkozott.

Különösen figyelemreméltó, hogy azoknál, akik a tízéves követési időszak során javították étrendjük minőségét, 25 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki demencia, mint azok körében, akiknek étrendi szokásai romlottak. Ez a pozitív tendencia minden korcsoportban és etnikai csoportban megfigyelhető volt.

Mit tartalmaz a MIND-diéta?

Egy 2015-ös tanulmány szerint az optimális MIND-diéta a következő ajánlásokat foglalja magában:

  • Zöld leveles zöldségek (például spenót, kelkáposzta, brokkoli, bok choy): hetente legalább 6 adag;
  • Egyéb zöldségek: naponta legalább 1 adag;
  • Diófélék (például mandula, dió, pisztácia): hetente legalább 5 adag;
  • Teljes kiőrlésű gabonák: naponta legalább 3 adag;
  • Hal (nem rántott formában): hetente legalább 1 adag;
  • Bogyós gyümölcsök: hetente legalább 2 adag;
  • Sajt, vörös hús, gyorsételek és édességek: hetente legfeljebb egy alkalommal javasolt.

A diéta könnyen követhető: a hangsúly a növényi alapú, változatos táplálkozáson van, amely az egyéni ízléshez igazítható. A zöld leveles zöldségek esetében is ajánlott a változatosság, mivel például a spenót nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz, ami vesekövet okozhat.

A MIND-diéta nemcsak a szellemi leépülés megelőzésében játszhat szerepet. Dr. Yian Gu, a Columbia Egyetem neurológus professzora szerint az étrend – csakúgy, mint a mediterrán vagy DASH-diéta – más krónikus betegségek, például szívbetegségek és daganatos megbetegedések esetén is kedvező hatású. A DASH-diétából következő alacsony sótartalom különösen előnyös lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára.

Mint minden, megfigyelésen alapuló tanulmány esetében, itt sem lehet egyértelműen megállapítani az ok-okozati viszonyt – figyelmeztetett a kutatás vezetője. Ennek ellenére Dr. Walter Willett, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi professzora kiemelte, hogy ez a nagymintás és módszertanilag megbízható vizsgálat tovább gyarapítja a mediterrán étrendek egészségvédő hatását alátámasztó bizonyítékok sorát. A különböző etnikai csoportoknál tapasztalt eltérések szerinte statisztikailag nem jelentősek – a diéta előnyei valószínűsíthetően mindenkire érvényesek.

A kutatás legfontosabb üzenete, hogy az egészséges táplálkozásra való áttérés sosem késő. Az életkor előrehaladtával is érdemes étrendet váltani, mert a megfelelő táplálkozás jelentős mértékben hozzájárulhat a szellemi frissesség megőrzéséhez, és csökkentheti a demencia kockázatát. A MIND-diéta egyszerűen követhető, hosszú távon is fenntartható, és nemcsak az agy, hanem az egész szervezet egészségét támogatja.