Egy nagyszabású amerikai tanulmány szerint még időskorban sem késő életmódot váltani
Étrendváltoztatással az agy egészségéért
Egy friss, az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság (American Society for Nutrition) éves kongresszusán bemutatott tanulmány szerint az úgynevezett MIND-diéta szabályainak betartása jelentősen csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát – még akkor is, ha valaki csak idősebb korban kezd el egészségesebben táplálkozni. A kutatást a Hawaii Egyetem és a Dél-Kaliforniai Egyetem szakemberei végezték, közel 93 ezer résztvevő étkezési szokásait elemezve.Mi az a MIND-diéta?
A MIND-diéta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) a mediterrán étrendet ötvözi a magas vérnyomás csökkentésére kidolgozott DASH-diétával. Különlegessége, hogy kifejezetten az agy egészségének megőrzésére lett kialakítva. Song-Yi Park, a kutatás vezetője szerint az egészséges étrend betartása különösen fontos lehet azoknak az idősebb felnőtteknek, akik szeretnék megelőzni a demenciát.
A MIND-diéta különös hangsúlyt fektet a bogyós gyümölcsök – különösen az áfonya és az eper – rendszeres fogyasztására, mivel ezek kedvező hatást gyakorolnak az agyműködésre.
A kutatás alapjául szolgáló Multiethnic Cohort Study az 1990-es évek elején indult, és több mint 215 ezer amerikai állampolgárt követett nyomon, akik 45–75 évesek voltak, amikor csatlakoztak a programhoz. A mostani elemzés során közel 93 ezer résztvevő étkezési szokásait és egészségi állapotát vizsgálták, figyelembe véve az etnikai sokszínűséget is (a résztvevők japán-amerikai, őslakos hawaii, afroamerikai, latin-amerikai és európai származásúak voltak).
Az eredmények szerint azoknál, akik már a vizsgálat kezdetén magasabb pontszámot értek el a MIND-diéta irányelveinek betartásában, 9 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának esélye. A legnagyobb mértékű kockázatcsökkenés – 13 százalék – az afroamerikai, latin-amerikai és fehér bőrű résztvevők körében mutatkozott.
Különösen figyelemreméltó, hogy azoknál, akik a tízéves követési időszak során javították étrendjük minőségét, 25 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki demencia, mint azok körében, akiknek étrendi szokásai romlottak. Ez a pozitív tendencia minden korcsoportban és etnikai csoportban megfigyelhető volt.
Mit tartalmaz a MIND-diéta?
Egy 2015-ös tanulmány szerint az optimális MIND-diéta a következő ajánlásokat foglalja magában:
- Zöld leveles zöldségek (például spenót, kelkáposzta, brokkoli, bok choy): hetente legalább 6 adag;
- Egyéb zöldségek: naponta legalább 1 adag;
- Diófélék (például mandula, dió, pisztácia): hetente legalább 5 adag;
- Teljes kiőrlésű gabonák: naponta legalább 3 adag;
- Hal (nem rántott formában): hetente legalább 1 adag;
- Bogyós gyümölcsök: hetente legalább 2 adag;
- Sajt, vörös hús, gyorsételek és édességek: hetente legfeljebb egy alkalommal javasolt.
A diéta könnyen követhető: a hangsúly a növényi alapú, változatos táplálkozáson van, amely az egyéni ízléshez igazítható. A zöld leveles zöldségek esetében is ajánlott a változatosság, mivel például a spenót nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz, ami vesekövet okozhat.
A MIND-diéta nemcsak a szellemi leépülés megelőzésében játszhat szerepet. Dr. Yian Gu, a Columbia Egyetem neurológus professzora szerint az étrend – csakúgy, mint a mediterrán vagy DASH-diéta – más krónikus betegségek, például szívbetegségek és daganatos megbetegedések esetén is kedvező hatású. A DASH-diétából következő alacsony sótartalom különösen előnyös lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára.
Mint minden, megfigyelésen alapuló tanulmány esetében, itt sem lehet egyértelműen megállapítani az ok-okozati viszonyt – figyelmeztetett a kutatás vezetője. Ennek ellenére Dr. Walter Willett, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi professzora kiemelte, hogy ez a nagymintás és módszertanilag megbízható vizsgálat tovább gyarapítja a mediterrán étrendek egészségvédő hatását alátámasztó bizonyítékok sorát. A különböző etnikai csoportoknál tapasztalt eltérések szerinte statisztikailag nem jelentősek – a diéta előnyei valószínűsíthetően mindenkire érvényesek.
A kutatás legfontosabb üzenete, hogy az egészséges táplálkozásra való áttérés sosem késő. Az életkor előrehaladtával is érdemes étrendet váltani, mert a megfelelő táplálkozás jelentős mértékben hozzájárulhat a szellemi frissesség megőrzéséhez, és csökkentheti a demencia kockázatát. A MIND-diéta egyszerűen követhető, hosszú távon is fenntartható, és nemcsak az agy, hanem az egész szervezet egészségét támogatja.