Fotó: Navistock/Shutterstock.com
Hirdetés

– Ad-e valami pluszt a napozás most, a koronavírus-korlátozások után egy szokványos év szokványos nyarához képest?

– Most valóban nagyon nagy szükségünk van arra, hogy sok időt töltsünk a szabad levegőn, és lehetőleg mindennap szánjunk időt a testmozgásra és a napozásra. Mindez nem csak a közérzetünket javítja. A három hónapos mozgásszegény életmód, a bezártság sokat ártott fizikai állapotunknak. Romlott az erőnlétünk, legyengült az immunrendszerünk, és nagy valószínűséggel néhány kiló súlyfelesleget is felszedtünk. A tél és a kényszerű bezártság során lemerültek szervezetünk D-vitamin-raktárai, ami sok betegség okozója lehet.

– A D-vitamin hiánya közismerten csontritkuláshoz vezethet, van más következménye is?

Korábban írtuk

– Valóban, D-vitamin nélkül nincs, ami megkösse a kalciumot, így az távozik a szervezetünkből. Ez azonban megterheli a veséket, a folyamat vesekőképződéshez is vezethet. Emellett több vizsgálat is igazolta, hogy a D-vitamin-hiánynak szerepe lehet a tumorok kifejlődésében, valamint a szív- érrendszeri megbetegedésekben. Fontos tehát, hogy most, amikor végre itt a nyár, mozgással, napozással elejét vegyük a káros folyamatoknak.

– A bőrgyógyászok általában óvnak bennünket a napozástól…

– Nyilván nem szabad túlzásokba esnünk, nem heverhetünk egész álló nap a tűző napsütésben. Valóban, jobb a dél­előtt 11 és délután 3 óra közötti időszakot a lakásban vagy legalább árnyékban tölteni. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy egy egészséges embernek a megfelelő D-vitamin-pótláshoz szüksége lenne arra, hogy napi 20-25 percen át teste 80 százalékát süttesse a nappal. Természetesen keveseknek van rá módjuk. De talán napi egy órát sokan szakíthatnak erre a létfontosságú kényeztetésre legalább az évi rendes szabadság idején. Arról azonban nem feledkezhetünk el, hogy bár így is lebarnulhatunk, az elégséges D-vitamin-szinthez ez nem elég.

– Ez azt jelenti, hogy nyáron is érdemes szintetikus D-vitamin-készítménnyel pótolni a hiányt?

– Feltétlenül. Én azt ajánlom, hogy napi 3000NE dózisban vegyük be ilyenkor is. Ilyen adagolással nem kell attól sem tartanunk, hogy – bár ez zsírban oldódó vitamin – a túladagolás hibájába esünk. Sajnos táplálékaink általában tele vannak különböző adalékanyagokkal és a ter­mesz­tés során alkalmazott vegyszerek maradványaival. Ezek a vegyületek a szervezetünkben felhalmozódva felzabálják a D-vitamint, így nem tud megfelelően hasznosulni. Egészséges táplálkozással persze ennek is elejét lehet venni. A megbízható forrásból beszerzett friss zöldségfélékből, gyümölcsből, húsokból, halból összeállított étrend sokat segíthet ezen a problémán.

– Akkor merjünk napozni a nyári napsütésben?

– Véleményem szerint a mértékletes napozásnak több az előnye, mint a veszélye. Számos gyulladásos bőrbetegségre még gyógyító hatással is van. Néhány nap után például eltűnnek az aknék, vagyis a pattanások, enyhülnek az ekcémás vagy éppen a pikkelysömörös tünetek.

– Naponta halljuk, hogy napozás előtt feltétlenül kenjük be magunkat magas faktorszámú naptejjel. Ezek nem rontják a napsütés gyógyító hatását?

– A nagyon fehér bőrű emberek valóban gyorsan leéghetnek, nekik tényleg szükségük lehet ezekre a készítményekre. A kicsi gyerekeket is érdemes óvni, ha az egész napot vízparton vagy a szabadban töltjük. Ám úgy vélem, az átlagos bőrnek nincs mindenképpen szüksége ezekre a kozmetikumokra, ha gazdájuk valóban mértékletesen élvezi a napsütés, a napozás áldásos előnyeit.