Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány/Facebook
Hirdetés

A felnőtt cukorbetegek száma az utóbbi két évtizedben csaknem 70 százalékkal emelkedett, és a diabétesszel élő gyermekek száma is lassú, de fokozatos emelkedést mutat, mind az egyes, mind a kettes típussal élők körében. Az utóbbi azért riasztó, mert ebben a korcsoportban korábban nem létezett ez a betegség. A kialakulása egyértelműen összefügg a gyerekkori elhízással, a mozgásszegény életmóddal és a rossz táplálkozási szokásokkal. Jele lehet a fokozott szomjúságérzés, a gyakori bőr- és gombás fertőzés. Az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása is nő a gyerekek körében, ennek okát nem tudjuk, valószínűleg az ártalmas környezeti tényezők játszhatnak benne szerepet. Ez hirtelen, hetek vagy egy-két hónap alatt alakul ki, ezért a tünetek jelentkezése esetén azonnal fel kell keresni az orvost. Fokozott szomjúságérzés, gyakori vizelés, esetleg rosszullét, ájulás mutatja a betegség kezdetét.

– Célunk, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget és annak veszélyeit, megelőzve a kialakulását – meséli az alapítványról Gémes Renáta projektvezető. Mindezért több programot is indítottak, az egyik a KiDS, aminek keretében az általános iskolákban a diákok, a tanáraik, sőt a szüleik is átfogó ismereteket szerezhetnek a betegségről. 

A KiDS elméleti anyagát a Nemzetközi Diabétesz Szövetség alkotta meg, segítik részint a betegség megértését, részint a betegek elfogadását, illetve a megelőzést is. Nyilván a gyerekek számára az élményszerű, játékokkal egybekötött ismeretátadás sokkal eredményesebb, hiszen társasjátékokkal, ugróiskolával, váltóversennyel keltik fel az érdeklődésüket, de a jelenlegi helyzetben ezeket a programokat elhalasztották, viszont az érdeklődő pedagógusok itt és itt megtalálhatják és felhasználhatják az anyagokat.

– Most számos programunkat online térbe helyezzük át – meséli Gémes Renáta –, lesz egy olyan kampányunk, ami az 1-es típusú diabétesszel élő fiatalok elfogadásáról szól, ennek keretében például egy rendhagyó videosorozatot készítünk a cukorbeteg fiatalok mindennapi életéről. TEENS néven indul egy új egészségprogramunk pilot jelleggel a 13-14 éves korosztály számára két iskolában, ezek célja a helyes életvezetési minta közvetítése, olyan krónikus betegségek megelőzése, mint az elhízás, a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris elváltozások, a hipertónia. Igyekszünk átadni a tudatos táplálkozás fő szabályait, felhívni a gyerekek figyelmét a sport fontosságára, sőt, a gyógytornára, hiszen többet ülnek a gép előtt, mint régen, sokuk tartása egy nagy kérdőjelre emlékeztet. Igyekszünk a tudatosságra építeni, hogy igenis, az ő felelősségük a saját jóllétük, hogy tehetnek érte, hiszen minden élelmiszer címkéjén feltüntetik egyebek mellett a cukor- és szénhidráttartalmat, ennek ismeretében pedig kialakítható a megfelelő étrend. Ennek lesz interaktív, online változata is, szeretnénk beleépíteni a tartalomba hírességek üzeneteit és kreatív feladatokat.

Korábban írtuk

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány/Facebook

Folytatódik a Belevalók program is, aminek célja az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek környezetének, a bölcsődei, óvodai és általános iskolai pedagógusoknak a felkészítése a felelős gondozásra, miután sokan nagyon félnek a felelősség súlyától, és emiatt elutasítóak. 

Magyarországon mintegy ötezer gyerek él cukorbetegséggel, a legnagyobb részük az egyes típussal: a napi többszöri vércukormérés, inzulinbeadás, szénhidrátszegény diéta betartása nem könnyű feladat, tehát a környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására és a betegséggel kapcsolatos teendőkre.

– Rengeteg tévhit van, találkoztunk olyan véleménnyel is, miszerint a cukorbetegség ragályos. Mások nehezen fogadják el, hogy a gyereknek órán ennie kell adott esetben. Van tanár, aki szerint büdös az inzulin. Persze, sok jó példával is találkoztunk, de van még mit tenni az elfogadás érdekében, hiszen a felnőttek közt is előfordul, hogy a munkahelyén titkolja valaki az egyes típusú cukorbetegségét, tartván az előítéletektől. Sokszor a szülők ugyanerre kérik a nagyobb gyerekeket az iskolában, ami pedig életveszélyes lehet. Sok pedagógus, óvónő fél a felelősségtől, viszont a képzés után megnyugodnak, hogy ez nem is olyan bonyolult – meséli Renáta, és hozzáteszi, a Belevalók a járványhelyzet miatt szintén online zajlik ebben az évben. 

Idén az Egy Csepp Világnapot is az interneten rendezik meg a november 14-i, nemzetközi diabétesz világnaphoz kapcsolódóan. Egy nap helyett viszont így egyhetes egészségprogrammá alakítják, rengeteg online eseménnyel. Különböző helyeken lesznek egy cseppes szűrések is, de elkerülve a tömegek kialakulását. 

Az Alapítvány szervezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is, az idei nyertesről korábban itt írtunk.