Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

– Tulajdonképpen mit jelent a zsírmáj kifejezés?

– A szaknyelven szólva diffúz májléziónak nevezett betegség a teljes májszövetre kiterjedő károsodás. A májsejtekben apró zsírcseppek képződnek, ami hosszabb távon a sejt pusztulásához vezethet. Mellette elkezd felszaporodni a kötőszövet. Így pedig a szerv nem tudja ellátni feladatát. Könnyebben elképzelhetjük ezt az állapotot, ha a libákra gondolunk. A pecsenyeliba mája sötétbarna, ám a mindenki által kedvelt hízott libamáj világossárga színű, köszönhetően a libatömésnek. Az emberi szervezetben is hasonló folyamatok játszódnak le.

– Vagyis könnyen elérhetjük, hogy elzsírosodjon a májunk, ha lényegesen többet eszünk, mit amennyire szükségünk van?

– Valóban gyakran az elhízás áll a betegség hátterében. De ne felejtkezzünk el az alkoholizmus pusztító hatásáról se! Az úgynevezett alkoholos zsírmáj kialakulásában komoly szerepe van a huzamos ideig tartó túlzott alkoholfogyasztásnak, ami végül májzsugorhoz vezethet. Tudni kell azonban, hogy bizonyos anyagcserezavarok, mint a magas vérzsírszint vagy a cukorbetegség szintén szerepet játszhatnak a zsírmáj megjelenésében. De szintén hasonló hatásuk van bizonyos toxikus anyagoknak is. Számolnunk kell azzal, hogy a zsírmáj ideiglenesen kísérője lehet például a gombamérgezésnek vagy gyógyszer-túladagolásnak. Megszűnik azonban, ha úrrá leszünk a mérgezésen. Szót kell ejteni arról is, hogy bizonyos esetekben genetikai adottságok szintén szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

– Milyen tünetek figyelmeztetnek a kóros állapotra?

– Sajnos a zsírmájnak nincsenek olyan látványos tünetei, amelyek a beteget arra késztetnék, hogy radikálisan változtasson az életmódján. Az orvosi diagnózis nem mindig elegendő ahhoz, hogy valaki komoly fogyókúrába kezdjen, vagy éppen leszokjon az italról. Előfordulhat a jobb bordaív alatt nyomásérzékenység, puffadás. A besárgulás már csak nagyon súlyos esetben jelentkezik, amikor végstádiumba jutott a májbetegség.

– Esély sincs rá, hogy idejében felismerjék az elváltozást?

– Korai stádiumban sokat elárul májunk állapotáról a vérkép. A magas máj­enzimeredmények mindenképpen további vizsgálatokat tesznek indokolttá. Az ultrahang- és a CT-lelet alapján a keze­lőorvos elég pontos képet tud alkotni májunk állapotáról. Amennyiben kizárhatók a vírusos májbetegségek, mint például a hepatitis A, B, C vagy E változata, és nincs más alapbajra utaló jel, akkor bizonyosan felmerül a máj zsíros elfajulásának a lehetősége.

– Hogyan lehet ezt kezelni?

– Legtöbbet mi magunk tehetünk e szervünk egészségéért. Az elhízás megelőzése, a mérsékelt alkoholfogyasztás, összességében a mértékletes életmód sokat segít abban, hogy megelőzzük a bajt. Diabétesz vagy magas koleszterinszint fennállásakor azonban az alapbetegséget kell gyógyítani megfelelő terápiával. Ám egyelőre sajnálatos módon nem létezik olyan gyógyszer, ami a májléziót megakadályozná vagy gyógyítaná. Igaz, sokan esküsznek a kávé, pontosabban a koffein vagy a máriatövis-kivonat jótékony hatására. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek lassíthatják a kóros folyamatokat, noha egyelőre nincs rá tudományos bizonyíték. Ám azt kell mondjam: radikális életmódváltás nélkül ezek a szerek sem érnek sokat.

– Ez azt jelenti, hogy ha valakinél bizonyítást nyert a betegség, az hagyjon fel minden reménnyel?

– Semmiképpen. Ne felejtsük el, hogy a májnak egyedülálló a regenerálódási képessége. Napi 1000 milligramm C- és E-vitamin szedésével jelentősen segíthetjük. Életmódváltással együtt akár a teljes gyógyulást is elérhetjük.