Sokszínű értékelési skálánkat az elmebeteg, opportunista, áruló vagy kebelbarát kategóriákra csökkentjük. Jelentősen megnő életünkben a stressz. De ahogy egy levesünkbe esett hajszálra, úgy erre a fajta izgalomra is egyéni módon reagálunk.

Tipikus viselkedési formákat sorolnék fel, a feszültségoldás bevett módszereivel párosítva, és mindegyik mellé tennék egy homeopátiás szert is, ami az adott lelkiállapotra jellemző. Akinek nem inge, természetesen ne vegye magára!

Nux Vomica lesz a szere annak a világmegváltónak, aki az ellenfél arcát meglátva rögtön a dugóhúzóért nyúl, majd idegességét a közvetlen környezetén vezeti le – általában agresszív kiabálással. Felesleges vele beszélgetni, a szemellenzős bányaló világszemléletét kombinálja egy öszvér makacsságával. Az idegesség a „gyomrára megy”. Jellemző mondata: én ezt másképp csinálnám, iszonyú feszült vagyok, iszunk egy páleszt?

Aurum, azaz az aranyból hígított homeopátiás szer annak hasznos, aki még öngyilkossági gondolatokat is dédelget, ha az eredmény nem kedve szerint alakul. Mély, sötét depresszióba esik. Úgy érzi, nem tett eleget, még három embert meg kellett volna győznie, aktivistaként dolgoznia… Jellemző mondata: végünk van, az országnak, a világnak, jobb, ha felkötöm magam….

Az Argentum nitricum típusú ember a helyzet csapdájába esik. A választások éjszakáján addig ül egy doboz csokoládéval a televízió előtt, bámulva a képernyőt, míg el nem alszik. Előtte hetekkel heveny bélproblémák és álmatlanság jelzi lelkiállapotát. Jellemző mondata: nem látom a kiutat… mégis a másikra kellett volna szavaznom?

A Silicea stresszhatás alatt inkább törik, mint hajlik. Viták alatt nem tolja előtérbe 20 éve változatlan véleményét, de örökre megjegyzi, ki áll a másik oldalon. Jellemző mondata: jaj, most megint minden változni fog, pont mikor megszoktam….

Az Arsenicum album mindig mindent jobban tud. Örökké tevékeny, pesszimista, és egy kifeszített íjhoz hasonló. Környezete úgy ugrál, ahogy ő diktál, mégis mártírnak gondolja magát. Dicséretébe mindig kritikát is csempész „egész jól megtanult beszélni, de milyen borzalmas a haja”. Jellemző mondata: rendet kéne már itt rakni, mielőtt mindnyájan meghalunk…

Egy Stramonium társasága a választások idején könnyen veszélyessé válhat. Egy szófoszlány vagy nyilatkozat is dühöngő őrültté teheti, és szívesen vezeti le tárgyakon a mérgét. Jellemző mondata: a sötétség idejét éljük, és egyedül vagyunk. Isten óvjon bennünket!

Pucsok Bernadette