Fotó: Ingo Bartussek/Shutterstock.com
Hirdetés

Hatalmas divat manapság az otthoni barkácsolás, menőbb nevén DIY, azaz a do it yourself. Az Egyesült Államokban nem ritka, hogy egy komplett családi házat is saját kezűleg húzzon fel a leendő tulajdonos, de nálunk sem szokás minden aprósághoz mestert hívni. Főleg most, amikor kisebb munkákhoz szinte lehetetlen szakembert találni, aki pedig gyorsan elvállalja, annál sok esetben magunk is jobb munkát végeznénk.

Az otthoni fúrás-faragás persze hobbinak sem utolsó. Sok esetben már a barkácsáruházak is azzal számolnak, hogy a náluk megvett építőanyagokkal maga a vásárló dolgozik majd, és igyekeznek instrukciókkal ellátni vevőiket. Az internet pedig tele van csináld magad videókkal és cikkekkel, amelyek jól-rosszul végigvezetnek munkafolyamatokon, akár építkezésen is, legyen az kocsibeálló, kerti medence vagy éppen a laminált padló lerakása.

Persze nem minden arany, ami fénylik, bőven vannak olyan feladatok, amelyekhez nem elég a kézügyesség, még akkor sem, ha a kis kerti fészerben minden elképzelhető szerszám megtalálható. Nem árt szem előtt tartani, hogy ami a videókon pofonegyszerűnek tűnik, abba a valóságban könnyen beletörhet az önjelölt ezermester bicskája. Talán éppen annak az eldöntése a legnehezebb, hogy mit tud valaki maga megcsinálni, és honnan hívjon inkább szakembert…

Házon belül megfontoltan

Az a laikusnak is egyértelmű, hogy gázhoz nem nyúlunk. Veszélyes, és ha rosszul sül el, a biztosító nem fizet, sőt a garancia már akkor is érvényét veszti, ha kiderül, hogy a lakó babrált a rendszerrel.

Korábban írtuk

Az áram határmezsgye. Megfelelő tudás híján könnyen rossz vége lehet, ám aki az olyan fogalmakkal, mint blankolás, földelés, tisztában van, egy lámpa felszerelésébe nyugodtan belevághat, még különösebb eszköztár sem kell hozzá.

A vízvezeték-szereléshez sem érdemes kellő tudás nélkül hozzálátni, ám aki nem teljesen kezdő, egy mosdókagyló vagy mosogató beszerelését gond nélkül megpróbálhatja. Persze csak ha jól bánik a teflonszalaggal, különben a rendszer nyomás alá helyezése után jönnek a csöpögések, tócsástól.

A hidegburkolás nem veszélyes, könnyű viszont elrontani, és amilyen szép egy jól felrakott csempe, olyan könnyen haza is vághatja a fürdőszoba látványát, ha félresikerül. Rutinos kézzel meg lehet csinálni, elég hozzá egy fogazott glettvas meg néhány apróság. Nulla tudással viszont nem biztos, hogy érdemes nekikezdeni. Ugyanez igaz házon kívül is: ha a kültéri teraszon nem sikerül jól elosztani a fagyálló flexibilis csemperagasztót, akkor egy év múlva már kotyog vagy fel is jön a járólap. A melegburkolás, linóleumpadló, PVC lerakása régen sem volt bonyolult, ma pedig ezek már öntapadó kivitelben is megvásárolhatók, és a laminált padlóval is bátran meg lehet próbálkozni. Utóbbinál arra kell figyelni, hogy az illesztések jól sikerüljenek, különben hézagos lesz. Viszont ha mégse megy elsőre, némi szitkozódás után felszedhető, és újra neki lehet futni a lerakásnak.

A kert strapabíróbb

A kert bőven adhat munkát. A ház mellé jól jön egy árnyékos terasz vagy kocsibeálló, és ha éppen nincs alapanyag­hiány, akkor a hozzá való faanyag gyorsan beszerezhető a tüzéptelepekről. Persze nem árt pontos tervek alapján belekezdeni a munkába, mivel egy faszerkezetes teraszt nem egy nyárra építünk. Ezért érdemes tájékozódni, hogy tartószerkezetnek milyen vastag fát válasszunk, milyen fedést bír el az építményünk – a cseréptető értelemszerűen nehezebb, mint mondjuk egy polikarbonát lapokból összerakott. A látszat ellenére a zsindelynek is komoly súlya van, jó lesz rendesen alátámasztani, ha nem akarjuk, hogy később a nyakunkba szakadjon az építmény. Azzal is számolni kell, hogy a frissen felhúzott terasz ki lesz téve az időjárás viszontagságainak. Tűzni fogja a nap, tehát érdemes időtálló lazúrfestékkel több rétegben lefesteni. Tépázni fogja az orkánerejű szél, ha nincs stabilan összerakva, tönkre is teheti. Télen ráesik a hó, ami meglepően komoly súllyal nehezedik rá, akár le is szakíthatja. Ez nem jelenti azt, hogy hozzá se kezdjünk, de érdemes segítséget hívni, biztosan akad valaki a családban, aki csinált már hasonlót. Az sem a világ vége, ha nincs, a legtöbb barkácsáruházból lapra szerelve el lehet hozni teraszokat. Ebben az esetben nem kell számolgatni, méricskélni, egyszerűen össze kell illeszteni a készre gyártott elemeket.

De akár magunk csinálunk mindent, akár készen vesszük a teraszt, alapra szükség lesz, amit általában betonból készül. Ezt is elkészíthetjük házilag, annyi az aranyszabály, hogy nem érdemes egyedül nekifogni. A készre kevert, házhoz szállított mixerbeton csábításának sem érdemes engedni. Azt is el kell egyengetni, és könnyen lehet belőle versenyfutás az idővel. A beton gyorsan köt, és ha félresikerült, akkor jöhet a csákány és a bosszúság, hogy kidobtuk a pénzt az ablakon. Jobb helyre megy a pénz, ha néhány tálca sörrel összehívjuk a barátokat, együtt könnyebb és gyorsabb is a művelet.

Medencét csak okosan

A nyári hőségben jólesik, ha van a kertben egy medence. Noha a célnak tökéletesen megfelel egy hirtelen összerakható fémvázas alkalmatosság is, igazi eleganciát az épített változat kínál. Nem olcsó mulatság, ha szakember építi, 8-9 millió forint alatt biztosan nem ússzuk meg. Pedig fejben nem is nehéz összerakni, csak betonaljzat, zsalukövek, fólia kell hozzá, és már kész is.

Persze a valóság ennél bonyolultabb, ami még a sokat próbált építkezőkön is képes kifogni. A monolit vasbeton aljzat és a zsaluzás még összejöhet annak, aki érti a dolgát, a fóliázás viszont egy külön tudomány a hozzá való eszközökkel, ezt szépen csak az tudja kivitelezni, akinek mindene megvan hozzá. És még ha neki is látunk a barkácsolásnak, ha mindent valóban szakszerűen csinálunk és beszerzünk hozzá, akkor szintén nem lesz olcsó, 3-4 millió forint között fogunk kikötni, főleg most, hogy az építőanyagárak az egekben vannak, a gépészetet pedig semmikor nem lehet megspórolni, és az végképp barkácsolható össze otthon, a fészerben.

Ám itt is van könnyített pálya, ez pedig a fémpalástos medence. Ez már 200-250 ezer forintért a miénk lehet, és összeszerelése sem sokkal bonyolultabb a fémvázasénál. Nagy előnye, hogy ezt is be lehet süllyeszteni a földbe, így némi munkával és többletráfordítással azt a hatást lehet elérni, mintha épített medencénk lenne. Olcsónak ez sem mondható, bár aljzatnak itt elég egy kavicsszórás vagy sóder, de az oldalfalakat érdemes kiépíteni, hogy ne omoljon be. A vízforgatót, szkimmert is meg kell venni, és igazán szép akkor lesz, ha a medence környéke is kap valamilyen burkolatot, így gyorsan át lehet lépni az egymilliós költségkeretet is.