Hirdetés

Sok országban bevett gyakorlat a partnerek együtt alvása, mégis hiányosak és ellentmondásosak a közös ágy és az alvás minősége közötti kapcsolatról szóló kutatások. A legtöbb munka csak a test mozgásainak mérésével vizsgálta a párban és az egyedül alvás közötti különbséget.

A német Integratív Pszichiátriai Kutatóközpont tudósa, Henning Johannes Drews és kollégái friss tanulmányukban ezen kívül az együtt alvó párok alvásszerkezetét is megvizsgálták. Kutatásukat a Frontiers in Psychiatry című szakfolyóiratban ismertették.

A tudósok 12 fiatal, egészséges, heteroszexuális párt vizsgáltak, akik négy éjszakát alváslaborban töltöttek. Megmérték az alvásuk jellemzőit mind a partner jelenlétében, mind távollében. Kettős egyidejű poliszomnográfiát, vagyis összetett alvásvizsgálati módszert alkalmaztak, hogy „az alvás sok szintjéről: az agyhullámokról, a légzésről, a testmozdulatokról, az izomfeszülésről és a szívműködésről is részletes képet kapjanak” – mondta Drews.

Korábban írtuk

Fotó: ShutterStock.com/wavebreakmedia (illusztráció)

Ezen kívül a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki a viszonyukról, többek között olyan kérdésekre válaszoltak, hogy mennyi ideje tart, milyen mély, mennyire szenvedélyes a kapcsolatuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alvás úgynevezett gyors szemmozgásos szakasza (REM, rapid eye movement) növekedett és folyamatosabb volt az együtt alvás idején, mint amikor külön aludtak a partnerek. Ez a jellemző azért különösen fontos, mert az élményteli álmokkal jellemzett REM az érzelmek szabályozásával, az emlékek megerősítésével, a társas kapcsolatokkal és a kreatív problémamegoldással is összefügg.

Noha a kutatók nem vizsgálták meg külön-külön a REM fázissal kapcsolatos területeket, Drew mégis azt mondta, „mivel ezek jól ismert hatásai az alvás REM szakaszának, nagyon valószínű, hogy ha tesztelnénk őket, tapasztalnánk a hatást”.

Megválaszolatlan kérdések azonban így is maradtak, nem tudni, hasonló hatás érvényesül-e idősebb párok esetében, vagy olyankor, ha egyikük beteg.

A résztvevők kis száma ellenére a kutatás rámutatott az együtt alvás és a mentális egészség összefüggésére. Drews szerint „a partnerrel alvás segítheti a mentális egészséget, a memóriát és a problémamegoldást”.