Fotó: New Africa/Shutterstock.com
Hirdetés

Az őszi-téli hónapok igazi kuckózós időszaka az évnek: a családok szabad idejüket döntően a lakásban töltik, vagy ha mégsem, hát alig várják, hogy hazaérjenek. Nem nehéz belátni, milyen fontos ezekben a hónapokban a kellemes hőmérséklet, ám a megemelkedett energiaárak miatt idén többeknek lejjebb kell csavarniuk a fűtőtestek hőmérséklet-szabályzóját. Hiába kezdtek sokan kandalló- vagy cserépkályha-telepítésbe, a szakszerűen épített és a kéményseprők által is jóváhagyott fűtési alkalmatosságok megépítésére a megrendeléstől számítva minimum fél évet várni kell, aminek csak részben oka a kályhacsempe-készítő cégek hatalmas leterheltsége.

Tűzmozi

Ha nem épül meg időre a várva várt cserépkályhánk, vagy nincs rá anyagi keretünk, mentő ötletnek ott van az elektromos hősugárzó vagy éppen az elektromos kandalló mint fűtési lehetőség – már amennyiben fontosnak tartjuk nemcsak a jóleső meleget, hanem a látványt is. Ha ez utóbbi megoldást választjuk, olvassuk el figyelmesen a termék ismertetőjét: néhány típus bár imitálja a tűz barátságos fényét, nem melegít. Persze az élmény nem teljesen ugyanaz, mintha a cserépkályha előtt ücsörögve élveznénk a meleget, elmerengve a lobogó lángok látványán, ám a lelkünket az egyszerűbb változat is biztosan megmelengeti.

A kandalló – legyen az akár elektromos, akár valódi – karácsony közeledtével azért is lendíthet a lakás hangulatán, mivel jól díszíthető. Az elektromos készüléket érdemes a barkácsboltokban kapható vagy akár saját kezűleg készített fa kandallókeretbe állítani egy üres falfelület elé. Az illúzió tökéletes lehet, ha a kandalló párkányát akár fényfüzérrel, akár gyertyákkal őszi, később pedig téli díszekkel kicicomázzuk: a hangulatos kompozíció még a családi élet központjává is válhat. Ha valaki idegenkedik a műtűz látványától, a kandallóimitációt akkor sem kell nélkülöznie, hiszen fényfüzért, lámpást, dekoratív gyertyatartót is helyezhet a kandallókeretbe. Arra azonban fokozottan figyeljünk, ha nyílt lángot használunk, sose hagyjuk a tüzet őrizet nélkül – még a gyertyatartóban lobogó aprócska lángot sem.

Színek és kelmék

„Hűvös arany szél lobog, / leülnek a vándorok. / Kamra mélyén egér rág / aranylik fenn a faág” – írja Radnóti Miklós az októberi ősz szépségeiről. A halványan derengő fényekkel, a mélysárgákkal, rozsdavörösekkel, sötétbordókkal mintha a természet az utolsó erejével akarna mutatni valami káprázatos színkavalkádot a sötét, ködös november előtt. Az ősz tájékán előkerülő puha takarókban szinte akaratlanul is a meleg földszíneket vagy az őszi erdő színpalettáját részesítjük előnyben, mintha a természet pompáját be akarnánk költöztetni a lakásba. Ezt tudatosan is megtehetjük: a meleg, kockás plédek, ágytakarók, bolyhos párnák és műszőrméből készült kisebb szőnyegek vagy bútorra dobható darabok mellett a konyhai textilkészletet is lecserélhetjük, kissé őszibbre hangolhatjuk. Választhatunk méteráruboltban kapható, mintás textilt, amit csak le kell szegni, és máris kész az új asztali futó vagy terítő, de dönthetünk az olcsóbb monokróm, tompa földszínek mellett is, amelyeken igazán jól mutat asztali díszként a faragott töklámpás vagy a sárgás-zöldes-narancsos színekben pompázó dísztök: megannyi változat az ősz szépségeit idéző kompozícióra.

Korábban írtuk

Fotó: Alina Kruk/Shutterstock.com

Fény az éjszakában

Az októberi óraátállítás után egyre csak hosszabbodnak az éjszakák, hamar eljön az idő, mikor délután ötkor is koromsötét van. Ilyenkor jut fontos szerephez a jól megválasztott világítás. Rendkívül vigasztalan látvány, mikor egy szobában csupán mennyezeti világítás ég, főként ha dermesztően hideg, fehér fényt használunk. A hangulatos, asztalra, polcra helyezett asztali lámpákkal sokkal barátságosabb a szoba: válasszunk meleg fényű villanykörtét – ezekből is kapható energiatakarékos változat. Használjunk a mennyezeti világításon kívül még legalább egy, de inkább két kisebb fényforrást is. A jó arányérzékkel elhelyezett világításnak térelválasztó funkciója is lehet, hiszen intimebbé varázsolja a helyiséget: példának okáért az olvasósarokban álló asztalkára vagy az ülőgarnitúra mellé helyezett hangulatvilágítás jó szolgálatot tehet akár az esti olvasgatáshoz, akár a baráti beszélgetésekhez, hiszen meghittebb, bensőségesebb hangulatot teremt. Nem lehet eléggé nagyra értékelni a fényfüzérek, izzósorok nyújtotta barátságos, hívogató hangulatot sem, amelyek nagyban emelik a komfortérzetet. A gyertyákkal szintén el lehet érni ezt a hatást.

A lakberendezési boltok polcai ebben az időszakban szinte rogyadoznak a szebbnél szebb, különböző méretű lámpásoktól, gyertyatartók­tól: az ezeregyéjszaka keleties hangulatától a vintage-ig mindenféle stílusban kaphatóak. Ha az árukat sokalljuk, a lámpásokat egyéb módon is helyettesíthetjük. A rusztikus hangulatot kedvelők számára például remek alternatíva lehet a hobbiboltokban vagy lakásdekorüzletek­ben is kapható, néhány centiméter vastag fatörzsszelet, amelyen három vagy öt kisebb-nagyobb, lehetőleg egyforma színű, ám különböző méretű gyertyát, valamint őszi terméseket, például tobozokat elrendezve csinos őszi kompozíciót készíthetünk. A fatörzs mint rendhagyó gyertyatartó tetszőlegesen cserélhető díszesebb, keleties hatású fémtálcára vagy romantikus, csipkés üveg tortaformára: a finomabb tárgyakra azonban inkább fémtálkás mécsest helyezzünk, amiből nem folyik ki a viasz. Az apró fények látványával pedig meghitt, bensőséges hangulatot varázsolhatunk otthonukba.

Öt tipp a benti hűvös ellen

Öltözzünk otthon is rétegesen! Lábunkat tartsuk melegen, a vastag gyapjúzokni vagy mamusz hasznos lehet, ha nincs padlófűtésünk.

Éjszakára tegyünk a lepedőre meleg, puha takarót, a termoanyag nem szúr, kellemes rajta az alvás.

Az újabb típusú légkondicionálók fűteni és képesek, 28-30 Celsius-fokra állítva akár negyedóra alatt is felmelegítik a levegőt a szobában.

Estefelé, mikor már lehűl a levegő, húzzuk el a vastag sötétítőfüggönyt, nappal pedig engedjük be a késő őszi napsugarakat a lakásba.

Ellenőrizzük, hogy nincsenek-e a fűtőtestek előtt felesleges bútorok, amelyek akadályozzák a meleg áramlását. A fűtőtest fölé szerelt polc is hasznos lehet, mivel módosíthatja a meleg levegő irányát.