Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Egy tanulmány szerint 113 millió embert érint Európában a zajszennyezés, és ez a szám 2020-ra sem fog csökkenni az Egészségügyi Világszervezet által javasolt szintre. A kutatók a zajszennyezés legfőbb forrásának Európában a közúti, a vasúti és a légi forgalmat jelölik meg – a légi közlekedés zaja négymillió embert veszélyeztet a kontinensen, míg a vasút okozta hanghatások 22 milliót.

Hazánkban kétmillióan élnek zajszennyezett területen: a jelenleg bemért értékek szerint az 50-55 decibel a nappali hangerőnek az a határértéke, ami még nem káros a szervezetre. Az állandó zaj leginkább éjszaka okoz gondot, a 20-30 decibeltől erősebb hanghatás már nem engedi a szervezet számára szükséges minőségű pihenést. A felületes alvás okozta fáradtság, kialvatlanság próbatétel a szervezet számára, aminek káros hozadékai vannak: rossz lesz a közérzet, borús a kedélyállapot, gyengül az immunrendszer. A tartós, 85 decibeles hang­erő – mint például a bekapcsolt porszívó zúgása – már halláskárosodást okozhat, ha pedig ennél magasabb értékeket mutató hangerőt kell tartósan elviselnünk, a halláskárosodás mellett idegrendszeri és agykárosodást is elszenvedhetünk. Csak egy példa: a 112 decibeles hangerőt csupán egyetlen percig tolerálja a fülünk. A hosszú időn át fennálló zajterhelés hatással van az emberre pszichés szempontból, ráadásul a vegetatív és hallószervi működésére is. Már egyszeri zajtrauma is járhat hallásvesztéssel, ugyanis az extrém hanghatás szinte ledózerolja a belső fül szőrsejtecskéit, amik az agy felé továbbítják a hangokat. Jó tudni, sok esetben fülzúgás vezeti be a halláscsökkenést – ha ilyen tüneteket tapasztalunk, érdemes kivizsgáltatni.

Fülhallgatóval veszélyes

Jelenleg általánosságban elmondható, hogy hatvanéves koruk körül romlik az emberek hallása. A mostani tizenéves, huszonéves korosztály azonban ennél korábban számolhat majd e tünetekkel, és sokan nyugdíjas éveikre már egészen biztosan hallókészülékre szorulnak. Ezt támasztja alá a Johns Hopkins Medicine kutatóinak vizsgálata, eszerint a húsz év feletti lakosság körében a 2020-ra becsült 15-ről négy évtized leforgása alatt 23 százalékra emelkedhet a halláskárosultak aránya.

Az ok többek között az extrém hangos füles, vagyis a fülhallgató, amit a zenelejátszóhoz vagy a mobiltelefonhoz használnak – itt kell megjegyezni, hogy az utcán fülhallgatóval közlekedő sok veszélynek van kitéve, áldozatul eshet a zsebtolvajoknak, sőt, azt sem hallja, ha például rádudál egy autó. Probléma, hogy a szórakozóhelyek ugyancsak a tolerálható küszöb feletti hangerőt sugároznak, sokszor a moziban a film alatt úgy érzi az ember, hogy hangorkán tapasztja a székhez.

A megelőzést tudatosan érdemes elkezdeni: egyszerűen ne tekerjük az egészséges határérték fölé a hangerőt sem a zenehallgatáskor, sem tévézéskor. Ezt egyébként a legtöbb telefonban a hangerő-szabályozó sávban piros szín jelöli. Megoldás lehet a zajszűrő dugó használata, amivel néhányan élnek is, például a túlhangosított könnyűzenei koncertlátogatás alatt.

Nyugtató harmóniák

A kellemetlen hanghatások, zajok mellett persze érik a fülünket kellemes élmények is. Ilyen a zene, aminek fontosságát jól mutatja egy egyszerű kísérlet: ha egy izgalmas filmjelenet képkockái alól kikapcsoljuk a hangot, és csupán a pergő jeleneteket látjuk, nem hat ránk a cselekmény olyan erővel, mintha a filmzene szuggesztív dallamait is hallanánk.

Persze nem csak az izgalmakat fokozza egy-egy jól eltalált harmónia: a zene igen sok betegség esetén is pozitív hatással van a szervezetre. A stresszel és a szívkoszorúér-betegséggel kapcsolatban több tanulmány foglalkozott a zenehallgatás jótékony hatásával: a nyugtató harmóniák csökkentik a szívfrekvenciát, a vérnyomást és a szorongást.

A zene fejlesztő hatásáról sem szabad elfeledkezni: egy 8 és 13 éves kor közöttiek körében 2008-ban lefolytatott vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a zeneórákon részt vevő gyerekeknek jobban fejlődött a verbális intelligenciája, mint azoknak, akik nem foglalkoztak zenével. Ráadásul kiderült, a zene egészen a sejtek szintjén mozgósít, hatása az ideghálózatra is kiterjed: a kutatások szerint Mozart remekművei öt percen belül csökkenthetik az epilepsziás rohamokat kiváltó jelek hatását, a zenének ugyanis az agykéregre gyakorolt hatása olyan erőteljes, hogy 29 vizsgált esetből 23-nál a rohamaktivitás a kezelhetőség szintjére csökkent.

Összhangzat

A zene ugyanakkor erősíti az összetartozás élményét is, nem véletlen, hogy a vallási, iskolai közösségek számára is fontos a közös ének. Nekünk, magyaroknak mindez nem új, elég csupán Kodály Zoltán zenepedagógiai koncepcióját felidézni. A zeneszerző egyik írásában így fogalmazott: „A zene az általános iskolában nem is a zene ügye elsősorban. Közönségnevelés-közösségnevelés.”

Mindezt alátámasztja az a Finnországban végzett 2013-as vizsgálat, amely szerint a közös éneklésen részt vevő hallgatók az átlagnál jobban teljesítettek a tanulásban. A kutatók magyarázata szerint a fiatalok a közös éneklés alatt átélték a csoporthoz való tartozás élményét, ami megsokszorozta a teljesítményüket.

A zene által születő felemelő pillanatok nem csak az öröm idején lehetnek a közösség és az egyén segítségére: Olaszországban, a koronavírus tombolásának tetőpontján a karanténban otthon tartózkodó emberek esténként az erkélyeiken állva énekelték együtt kedvenc dallamai­kat: ez az élmény amellett, hogy csökkentette a feszültséget és a szorongást, az összetartás érzését is erősíti, valamint segített nekik abban, hogy könnyebben megbirkózzanak a kényszerű bezártság nyomásával.

Fehér zaj

A fehér zaj kifejezés azokat a hangokat jelenti, amelyeket a környezetben előforduló zavaró hanghatások elfedésére használnak. Fehér zaj lehet például a légkondicionáló halk zúgása, a lényeg, hogy az összes tartományban kiegyenlített monoton zaj legyen, ami segít az agynak kizárni más, magasabb vagy alacsonyabb frekvenciájú zavaró hangokat. A fehér zaj tehát segíthet az alváshoz szükséges relaxációs állapot elérésében, ugyanakkor csökkentheti a stresszt – elég csak a jógagyakorlatok végén a jógik által használt mély, egyenletesen zümmögő hang nyugtató hatására gondolni. Fehér zajt keltő alkalmazásokat ma már le lehet tölteni mobiltelefonunkra is, így pihenhetünk akár zúgó ventilátor, halkan csepegő eső vagy az óceán morajára is.