Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

– Szokták mondani, hogy aki ötven fölött úgy ébred, hogy nem fáj semmije, az meghalt. Csakhogy e népi megfigyelés alapját adó ízületi bántalmak ma már nem csak az idősebbeket érintik. Gyakori, hogy a húszas, harmincas éveiket taposó fiatalok szenvednek ilyen panaszoktól. Miért?

– Legelőször érdemes tisztázni, hogy egészen pontosan mi áll a tünetek hátterében, az ízületek gyulladása vagy kopása okozza-e a vissza-visszatérő fájdalmat. Más és más tünetek jellemzőek a kétféle állapotra. A gyulladt ízületek nem csak fájdalmasak, bőrpír vagy duzzanat jelentkezhet az érintett felületen. Kísérő tünetként nem ritka a láz, a fáradékonyság és gyengeség, az étvágytalanság. Egy egyszerű laborvizsgálat kimutathatja, hogy állhat-e gyulladás a panaszaink hátterében. Ám vannak olyan fertőzések is, amelyek szintén kiválthatják ezt az állapotot. Egyes autoimmun betegségeknek vagy a pikkelysömörnek is kísérője lehet, de egy egyszerű kullancscsípés is okozhat ízületi bántalmakat.

– Mi a gyógymód ilyen esetekben?

– Az első teendő az, hogy az érintett testrészt nyugalmi állapotba helyezzük, mert úgy csökken a fájdalom. Enyhébb esetben jó szolgálatot tesz a hideg vizes borogatás, a jegelés. Ma már válogathatunk a gyulladáscsökkentő kenőcsökből, tapaszokból. Ám ha nem sikerül enyhíteni a tüneteket, akkor szükség lehet antibiotikum- vagy szteroidkezelésre, erről azonban csak a kezelőorvos dönthet. Mint ahogyan arról is, érdemes-e alávetni magunkat egy alapos kivizsgálásnak, ami feltárja, mi áll a gyulladás hátterében.

Korábban írtuk

– Milyen tüneteket okoz az ízületek egyszerű kopása?

– Az ízületi porc károsodásának, kopásának leginkább jellegzetes tünete a fájdalom, amelyet ébredés után az érintett testrész merevsége kísérhet, ami csak kimozgatással, népiesen szólva kiropogtatással oldódhat. Ez nem csak a porckopás velejárója, a porcot övező szalagok zsugorodása és az izomerő csökkenése is fokozza a panaszokat. Ezek a tünetek jellemzően ötvenéves kor felett jelentkeznek, a kiváltó okok között megtalálhatjuk az elhízást, a mozgásszegény életmódot.

– Ma már sok fiatal is panaszkodik hasonlókról. Ez is a mozgásszegény életmód számlájára írható?

– Ez valóban előidézheti a porcok kopását már egészen fiatal korban is. Ám gyakori, hogy a nem szakszerűen végzett terheléses edzés az idő előtti kopás okozója. Annak is hasonló veszélyei vannak, ha a gyerekeket túlságosan korán fogják versenysportra. Az egyoldalú és erős terhelés szintén elvezethet a porcok károsodásához. Ugyanígy komoly következményei lehetnek a városi aszfalton rendszeresen lefutott kilométereknek, különösen ha nem megfelelő lábbeliben tartjuk a futóedzéseket, és az elhanyagolt lúd­talpnak is.

– A fájó, merev végtagok, a derék, a nyak kimozgatásán túl mit tehetünk a kopás miatti fájdalom ellen?

– Ma már léteznek kiváló fájdalomcsillapító szerek, ám a legfontosabb teendőnk a rizikófaktorok kiiktatása. A rendszeres testmozgással megelőzhetjük a porckopást, vagy javíthatjuk mozgásszerveink állapotát, hiszen a mozgás élénkíti a keringést, fokozza az izomerőt, mentesíti tehát porcokat a túlzott terheléstől. Testsúlyunk csökkentésével is sokat tehetünk az ízületeinkért.

– A médiából záporoznak ránk a különböző porcerősítő készítmények reklámjai. Ezek valóban hatásosak?

– Én inkább a rendszeres testmozgást javaslom, ami megelőzi a bajt, vagy enyhíti tüneteinket. A fizioterápiás kezelések is jelentősen javíthatják az állapotunkat, ha már állandó társunk lett az ízületi bántalom. A kopás előrehaladtával pedig szóba jöhetnek gyors és látványos javulást eredményező műtéti eljárások, amelyek ma már rutinbeavatkozásnak számítanak. A protézis beültetése után néhány nappal nem csak a fájdalomnak mondhatunk búcsút. Ahhoz is lesz testi és lelkierőnk, hogy változtassunk az életmódunkon.