Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

– Másfél járványos év után nem csoda, hogy könnyen pánikba esnek egyesek a náthaszerű tünetektől. Mikor kell a rettegett vírusra gyanakodni?

– Minden gyakorló szülő fel van készülve rá, hogy a tanévkezdés után néhány héttel a gyerekek rendszerint összeszednek valamilyen fertőzést. Köhögnek, tüsszögnek, gyakran fáj a torkuk, esetleg belázasodnak. Általában ez történik a nyári vakáció, a téli és a húsvéti szünet után is. Rendszerint a hazavitt kórokozók végigfertőzik az összes családtagot. Ennek a jelenségnek a hátterében az áll, hogy a gyerekek napjaik jó részét osztálytársaikkal vagy óvodai csoporttársaikkal összezárva töltik, e közösségekben így kialakul egy olyan „vírusmix”, amelynek rendkívül erőteljes a fertőző hatása. Most valóban nehezíti a helyzetet, hogy a SARS-CoV-2-vírus is bekerülhet a gyerekcsoportokba, ami különösen veszélyes azokra, akik nincsenek beoltva. Hiszen a gyerekek könnyen továbbíthatják a vírust anélkül, hogy őket megbetegítette volna.

– Mi az oka, hogy első látásra szinte meg sem lehet különböztetni a náthát vagy influenzát a Covid-fertőzéstől?

– Az e betegségeket okozó vírusok egy törzshöz tartoznak, sok hasonló tulajdonságuk van. Ebből fakad a kezdeti tünetek hasonlósága is. Ám az általuk kiváltott megbetegedés lefolyása, a panaszok erőssége nagyon is eltér egymástól, az alkalmazható gyógyszerek is köztudottan különbözőek.

Korábban írtuk

– Mi a teendő, ha ágynak dőlünk influenzaszerű tünetekkel? Teszteljük magunkat a patikában kapható eszközökkel?

– Egy negatív teszt valóban sokakat megnyugtat. Ám ne felejtsük el, hogy legalább két-három negatív teszteredmény után lélegezhetünk csak fel. Érdemes visszaidézni a tavaszi gyakorlatot is: ha kapcsolatba kerültünk igazolt Covid-fertőzöttel, akkor valószínű, hogy tőle kaptuk el a betegséget.

– Mára nyilvánvalóvá vált, hogy beindult a járvány negyedik hulláma. Hogyan kerülhetjük el a megbetegedést?

– A negyedik hullám elsősorban azokat veszélyezteti, akik nem oltatták be magukat. Ám óvatosságot javaslok azoknak is, akik túl vannak mindkét oltáson, hiszen ők is lehetnek vírushordozók, még ha nem is betegszenek meg, vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek náluk. Éppen ezért azt ajánlom, hogy zárt helyen, tömegben térjünk vissza a szájmaszk viseléséhez, a távolságtartáshoz, és ügyeljünk az alapos kézfertőtlenítésre. A legnagyobb védelmet azonban az egészséges immunrendszer nyújtja. A vitaminokban gazdag étrendnek, a mindennapos mozgásnak járványos időkben komoly egészségvédő szerepe van. Bár csak néhány hete ért véget a nyár, fontos, hogy ismét elkezdjük a D-vitamin szedését. Napi 3000 NE a megfelelő adagolás felnőtteknél.

– Mit tegyünk, ha mégis ágynak dőlünk?

– Vegyük fel a kapcsolatot a kezelőorvosunkkal. Viszonylag egyszerűbb helyzetben vannak azok, akik megkapták az oltást. Az ő állapotuk, hasonlóan a hétköznapi influenzás fertőzéshez, gyorsan javulhat az ágynyugalom, a beszedett vitaminok és sok folyadék hatására. Szükségük lehet valamilyen lázcsillapító vagy gyulladáscsökkentő szerre is. Bonyolultabb a helyzete annak, aki elutasította az oltást. Számára prognosztizálható a gyors állapotromlás, felléphet nehézlégzés, fulladás. Ilyenkor már nincs idő csodára várni. Mentőt kell hívni, amely elviszi a legközelebbi Covid-osztályra. A Covid-osztályokat ugyanis újra megnyitották, bár a magas átoltottság miatt remélhetjük, hogy most nem telnek meg, és nem lesz szükség valamennyi újra hadrendbe állított lélegeztetőgépre sem.