Fotó: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock.com
Hirdetés

– Alig akad olyan ember, akit az őszi, téli hónapokban ne gyötörne meg a fejfájás legalább egyszer. Sokan az időjárási frontok számlájára írják a panaszaikat. Igazuk van?

– Az időjárási frontok valóban kiválthatnak főfájást az arra hajlamosoknál. Ám általánosságban elmondható, hogy a fejfájás tipikus jelzőtünet, azt mutatja, valami nincs rendben a szervezetünkben. Előidézheti éhség, kialvatlanság, stressz, másnaposság vagy akár a sok dohányzás miatt fellépő oxigénhiány is. Ám van, amikor érdemes más okokra gyanakodni. Az elmeszesedett csigolyák, a különböző izomcsoportok tartós merevsége, görcse szintén okozhat ilyen tünetet. Ez minden bizonnyal ismerős azoknak, akik nagyon sokat ülnek számítógép előtt. A magas vérnyomás, a cukorháztartás zavarai, a pajzsmirigy megbetegedése szintén járhatnak efféle panaszokkal.

– A szem romlása, az alkalmatlan szemüveg is kiválthat fejgörcsöt?

– Különösen fejfájós gyerekek esetében érdemes legelőször egy alapos szemészeti vizsgálatot kérni. A nőknek pedig gyakran a menstruációs ciklushoz kötődnek a fejfájásos panaszaik. A mai járványos időkben érdemes arra is gondolni, hogy nem azt jelzi-e, vírus került a szervezetünkbe. Ismeretes, hogy a Covid szintén erős fejfájással jelzi a megbetegedést. De egy hétköznapi influenzának, egy arc­üreggyulladásnak is lehet a kísérő tünete.

Korábban írtuk

– Egy egyszerű fejfájással is forduljunk orvoshoz?

– Érdemes legelőször a régi jó, bevált módszerekhez folyamodni. Egy nagy pohár tiszta víz, egy séta a friss levegőn, izmaink megmozgatása vagy akár egy kiadós alvás segít elmulasztani a panaszokat. Végszükség esetén szóba jön egy tabletta fájdalomcsillapító is. Ám ha többször ismétlődik a fejfájás, érdemes átgondolni az életmódunkat. Az alvás- és mozgásszegény napi rutinon változtatni kell. A rendszeres, vagyis a legalább háromszori, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezés szintén javítja általános állapotunkat.

– Mit tegyünk, ha migrén jelentkezik, amikor szinte szikrázik az ember szeme a fájdalomtól?

– A migrén valóban gyakran úgy jelzi kezdetét, hogy fénylő pontokat vagy kaleidoszkópszerűen megtört fényjelenségeket lát az ember, vagy éppen fényérzékenység kíséri a fej egyik oldalán kezdődő lüktető, egyre erősödő fájdalmat. Ez az egy-két órán át vagy akár napokig tartó állapot gyakran jár együtt émelygéssel, hányingerrel. Nehezíti az elviselését, hogy a fizikai aktivitás csak fokozza a panaszokat.

– Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük vagy enyhítsük a migrénes fájdalmat?

– Vannak, akik felismerik a migrénes roham előjeleit. Különböző relaxációs technikákkal elodázhatják a rohamot, enyhíthetik a tüneteket. Kiváló gyógyszerek is rendelkezésre állnak már, amelyek megkönnyítik a roham leküzdését. Ám ha gyakran ismétlődnek a tünetek, vagy túlságosan hosszúra nyúlik ez az állapot, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ezt ajánlom azoknak is, akiknél krónikussá válik a nem migrénes típusú fejfájás.

– Milyen vizsgálatokkal kell számolni ilyen esetekben?

– Ezt a háziorvosnak kell eldöntenie. Az okok felderítését mindazonáltal érdemes a neurológián elkezdeni, de indokolt lehet egy alapos belgyógyászati, szemészeti vagy akár fogászati kivizsgálás is. A kezelőorvos döntését megkönnyítheti, ha a beteg pontos képet tud adni a fájdalom jellegéről, erősségéről, gyakoriságáról. Saját állapotunk feltérképezésére azonban nincs idő, ha váratlan, ütéshez hasonló fájdalom jelentkezik. Ilyenkor azonnali orvosi segítség kell, mert e tünet akár sztrókot is jelezhet.