– Hogyan érdemes kezelni, s legfőképpen miként lehet megelőzni ezt a betegséget?

– A szervezet nem fogékony a fertőzésekre, amíg jó az ellenálló képessége, amíg a páciens kiegyensúlyozott lelkileg, fizikailag. Arra kell törekednünk, hogy megőrizzük ezt az állapotot, vagyis megelőzzük a betegséget. Ehhez alapvető fontosságú a megfelelő helyről származó zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, kiegyensúlyozott, harmonikus táplálkozás, valamint az életkornak és az egészségi állapotnak megfelelő sportolás, a dohányzás elhagyása. Ezeket a tanácsokat természetesen nem mindig könnyű megfogadni, különösen ősszel és télen. De ilyenkor is lehet citromot, narancsot, almát vagy sárgarépát fogyasztani. A sárgarépát sokan nem becsülik eléggé, pedig béta-karotin-tartalma folytán hatékony védelmet nyújt a légzőszervi nyálkahártyának.

– Az első tünetek megjelenése után sokan kezdenek öngyógyításba. Akadnak olyan orvosok, akik nem is látják szívesen az ilyen „egyszerű” tünetekkel hozzájuk forduló beteget. Mi hát a teendő?

– A megfázásnak gondolt felső légúti hurutok hátterében majdnem mindig vírusfertőzés áll. Leggyakrabban a rhinovírus váltja ki a jól ismert, kezdetben az allergiás reakciókhoz hasonlító tüneteket. Ennek az a magyarázata, hogy a szervezet hasonlóan reagál akár vírus, akár más anyag kerül a légutakba: orrdugulás, köhögés vagy akár torokfájás jelentkezhet. Ilyenkor valóban jó szolgálatot tehet a tüneteket enyhítő kalcium pezsgőtabletta, érdemes C-vitamint szedni. Ez utóbbiból én az 1000 mg-os változatot ajánlom. Hasonlóan jótékony hatásuk van a gyógyteáknak, a méznek. Ám ha legyengült az immunrendszerünk, akkor a kezdetben enyhének látszó panaszok súlyosbodhatnak, felléphetnek szövődmények – orrmelléküreg, középfül- vagy hörgőgyulladás, de szélsőséges esetben kialakulhat tüdőgyulladás is.

– Mikor kell bevetni a nehéztüzérséget, vagyis mikor kell antibiotikumra váltani a mézes hársfateát?

– Ha a beteg egyre gyengébbnek érzi magát, szaporodnak a tünetei, elkezd fájni a füle, arcürege, esetleg mélyről, intenzíven kezd köhögni, láz jelentkezik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ilyen esetekben már valóban szükség van antibiotikumos kezelésre, mert a szövődmények súlyosbodhatnak, akár életre szóló betegséget is – például krónikus hörgőgyulladást – szerezhetünk magunknak. A körültekintően megválasztott antibiotikumot azonban csak az orvos írhatja fel, alapos vizsgálat és egyéni mérlegelés után. Hiszen nem ugyanolyan terápiát kell alkalmazni egy erős, jó kondícióban lévő páciensnél, vagy egy krónikus betegséggel küszködő idős betegnél. Emellett vannak olyan veszélyeztetett csoportok – például bizonyos szívbillentyűzavaroktól, vagy diabetestől szenvedő betegek –, akiknél életmentő lehet a megfelelő antibiotikumok szedése.