Fotó: Andy Gin/shutterstock.com
Hirdetés

– Óriási forgalmat bonyolítanak le a testépítő szalonok, ahol beszerezhetők azok a táplálékkiegészítők is, amelyek látványos és gyors sikert, vagyis dagadó izmokat ígérnek a vendégeknek. Ezek hogyan hatnak az emberi szervezetre?

– A testépítés, mint minden sport, az egészség szolgálatába is állítható. A kitartó, mértékkel és szakszerűen végzett edzések jótékonyan hathatnak az egész szervezetre. Ám azok a fehérjeporok, amelyeket azért szednek be az emberek, hogy a lehető leggyorsabban dagadó izmokat varázsoljanak maguknak, komoly veszélyeket rejtenek. Nemcsak mellékhatásaik rombolóak, az általuk elérhető siker oly rövid életű, mint a pünkösdi királyság. Hiszen ha az érintett „sportolók” néhány hétre abbahagyják az edzést vagy a táplálékkiegészítő szedését, akkor az izmaik úgy esnek össze, mint a Samu nadrágja.

– Az interneten megrendelhető sokféle, taurint és kreatint tartalmazó készítmény. Milyen mellékhatásai vannak ezeknek az anyagoknak?

– Ezek a szintetikusan előállított szerek más-más területen fejtik ki romboló hatásukat, noha rövid távon gyors izomtömeg-növekedést okoznak. A taurin hosszabb távon memória- és alvászavar kialakulásával jár. Súlyosabb tünetekre számíthatnak azok, akik koffeinnel együtt használják, így extrém módon megemelheti a pulzusszámot, a vérnyomást, ami akár halált is okozhat. A skandináv országokban éppen ezért tilos a taurintartalmú készítmények forgalmazása. A kapható kreatinos fehérjeporok a vázizmok víztartalmát növelik, így azok kidolgozottabbnak tűnnek. Ennek az árát azonban sokan hányás, hányinger, izomgörcsök, vesekárosodás képében fizetik meg.

Korábban írtuk

– Az anabolikus szteroidok indokolatlan alkalmazásának veszélyeiről is sokat hallani. Ezeket milyen célból szedik a testépítők?

– Rendszerint erőnlétük javulását és az izomtömeg gyors növekedését várják tőlük; e szereket általában krónikus gyulladások gyógyítására, erős allergiás reakciók vagy egyes autoimmun betegségek kezelésére használják az orvosok. Ám a testépítési célból, tartósan szedett szteroidok visszafordíthatatlan károsodást okoznak. Ezek a készítmények éppen ezért kerültek fel a tiltott doppingszerek listájára.

– Miből fakad a veszélyességük?

– A szteroidok a mellékvesekéregre ható hormonkészítmények. Veszélyeik is ebből fakadnak. Mérgező voltuk miatt számolni kell májkárosodással, de hormonális hatásainak következményeit is sokszor évekig tartó kezeléssel is nehezen lehet felszámolni. Férfiak esetében a libidó csökkenése, hosszabb távon impotencia vagy a nemzőképesség megszűnése lehet a mellékhatás. Nőknél garantáltan megzavarják a menstruációs ciklust, felborítják a hormonháztartást. Mindennek látványos jelei is vannak. A férfiaknak megduzzadhat a mellük, növekszik a zsírlerakódás. Nőknél előfordulhat látványos szőrzetnövekedés, a hang mélyülése. Ráadásul a hosszas szedés mindkét nem esetében agressziót válthat ki. E tüneteknél is végzetesebbek lehetnek a szervi elváltozások. Vérnyomás-növekedés, érelmeszesedés, szív- vagy agyi infarktus jelzi, hogy végzetesen károsodott a szív- és érrendszer. Mindezek mellett azzal is számolni kell, hogy a szteroidok szedése az immunrendszer drámai meggyengülésével jár, ami számtalan betegség forrása lehet. Ráadásul tudni kell: ezek nem lehetséges, hanem bizonyosan bekövetkező mellékhatások. Vagyis az anabolikus szteroidok indokolatlan szedését az önpusztítás gyors és sajátos formájának tekinthetjük.