Fotó: Ollyy/Shutterstock.com
Hirdetés

„Szia! Nagyon szép a profilképed, szeretném, ha barátok lennénk és beszélgetnénk!” – ezzel a mondattal indította a csevegést egy ismeretlen a legnagyobb közösségi oldalon. Mária, a hetvennégy éves hölgy egyedül él, elvált a férjétől, egyébként életvidám, szereti a klasszikus zenét, és a közösségi oldalt javarészt arra használja, hogy érdekességeket olvasson és osszon meg a komolyzenei élet szereplőiről, hangversenyekről, opera-előadásokról. A profilján szereplő fotón egyedül látható – nyilván ez is szerepet játszott abban, hogy az ismeretlen őt szemelte ki célpontjául.

Romantikából csalás?

Az üzenet küldője hízelgéssel kezdte az ismerkedést, dicsérte Mária fotóit, aztán a zenei ízlését, a műveltségét, és amikor Mária kíváncsiságból visszaírt neki, gyorsan a tárgyra tért. Azt mesélte magáról, hetvenéves, nyugdíjas háziorvos, Írországban él, a gyerekei felnőttek és nagyon magányos, ezért örül annyira, hogy Máriával levelezhet. A két héten át tartó csevegés aztán hirtelen komolyra fordult, a magát nyugdíjas orvosnak hazudó úriember megvallotta Máriának, hogy beleszeretett és mihamarabb meglátogatná, ám sajnos pénzzavarba került, és szüksége volna egy kis anyagi segítségre: Mária küldjön neki egy szerényebb összeget, és akkor Budapestre repül. Mária ekkor kissé gyanakodni kezdett, megmutatta a lányának a levelezést, aki pillanatok alatt kiderítette: az illető a profilját egy hónappal azelőtt készítette, a portréként szolgáló fotót az internetről lopta le, összesen tizenöt ismerőse van, akik között egy svéd, egy osztrák és a magyar idős hölgy szerepel – vélhetően hármukat egyszerre szédítette. A történet rosszabbul is végződhetett volna, ha Mária nem kapcsol, vagy esetleg személyes adatait is elküldi az „udvarlónak”.

A történet nem egyedülálló, a közösségi oldalak a romantikus csalók igazi aranybányái. A recept sokszor ugyanaz: a célpont az egyedülálló, idősebb nők, akik vélhetően magányosak, társaságra vágynak, olyannyira, hogy az ügyesen kiagyalt, hazugságokból szőtt történeteknek kérdés nélkül hisznek. Jobb esetben egy-két százezer forintot, rosszabb esetben banki adataik elküldésével milliós tételeket is veszíthetnek, nem beszélve arról, hogy az anyagi kár mellett milyen érzelmi megrázkódtatással is járhat egy ilyen átverés. Az idősek ugyanis védtelenebbek, kognitív képességeik megkoptak, és az online világot sokszor csak használják, de nem értik a működését.

Fotó: fizkes/Shutterstock.com

Árulkodó jelek

Ha ismeretlentől érkezik ismerkedő üzenet, érdemes alaposan áttekinteni az illető profilját, árulkodó lehet a sebtében összeütött profil, a hiányzó vagy semmitmondó fotók, például egy teljesen általános tájkép, ami bárhol készülhetett a világon, de éppen így kétséget kell hogy ébresszen, ha az ismeretlen a magáról küldött képeken természetellenes beállításokat használ, furcsa a háttér, a szelfin az arc nem ismerhető fel, vagy éppen túlságosan professzionális a fotó – ez utóbbinál érdemes a forrására rákeresni, ilyenkor sokszor kiderül, az internetről vagy egy másik profilról lopták le. Gyanús kell hogy legyen, ha a küldő profilképe és oldala nincs összhangban azzal, amit a leveleiben állít magáról, vagy ha napokon, heteken át semmitmondó üzeneteket, lózungokat ír, részleteket hallgat el vagy nem válaszol egyenesen a kérdésekre. Rövid idő után már az érzelmeiről kezd zengedezni, kijelenti, hogy szerelemes, ám a személyes találkozást kerüli, nem hajlandó sem webkamerán, sem telefonon kommunikálni, vagy arra kéri az áldozatát, senkinek ne beszéljen az alakuló kapcsolatukról. A vészcsengőnek pedig végképp meg kell a fejükben szólalnia, ha az illető pénzt kér kölcsön, akár orvosi kezelésre vagy balesetre hivatkozik, akár a személyes találkozást is kilátásba helyezi, amit hirtelen jött pénzzavara miatt nem tud finanszírozni. A csalók mindig az érzelmekre játszanak, az áldozat segítőkészségére, együttérzésére és persze a benne kialakuló bizalomra. A szélhámosok sokszor külföldiek, akik Google-fordítóval magyartalan szöveget küldenek, sokszor helyesírási hibáktól nyüzsgő, primitív üzeneteket. Figyelmeztető jel lehet az ismerkedést kezdeményező fél közösségi oldalán található ismerősök gyanúsan összeválogatott, szedett-vedett társasága, ami sehogy sem illik a képbe, amilyennek az illető magát láttatni próbálja.

Korábban írtuk

Aranyszabályok a biztonsághoz

Az Országos Rendőr-főkapitányság oldalán számos információt találunk arról, mi mindenre érdemes még figyelni és mire érdemes figyelmeztetni az időseket, hiszen a legnagyobb közösségi oldalt ma már tényleg mindenki használja, legfőképp a negyven felettiek – a fiatalok számára ez a platform már kevéssé vonzó. Az internetes biztonsági szakemberek egyetértenek abban, nagyon fontos, hogy kommunikáljunk az idős szüleinkkel, nagyszüleinkkel, főleg azokkal, akik magányosan élnek: tartsunk nekik gyorstalpalót a közösségi oldalak működéséről. Van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani és betartatni idősebb hozzátartozóinkkal: az első és legfontosabb, hogy mindig legyen bennük kétség, ha egy ismeretlen üzenetet küld, hiszen nem tudhatják, ki van a profil mögött. Érdemes a közösségi oldalon a családi állapotra vonatkozó kérdést kitöltetlenül hagyniuk. Sose küldjenek pénzt ismeretlennek, ne adják meg bankkártyaadataikat, okmányaikról pedig véletlenül se küldjenek másolatot, ne adják ki a lakcímüket sem. Azzal pedig mindenkinek tisztában kellene lennie, hogy sose küldjön magáról olyan fotót – akár intim képeket – vagy semmilyen információt, amivel később megzsarolhatják. És ami a legfontosabb: mindig tájékoztassa családtagjait, hova megy, kivel találkozik. Ha pedig mégis megtörténne a legrosszabb, minden kapcsolatot meg kell szakítani az online ismerőssel, el kell menteni a beszélgetések tartalmát, feljelentést tenni, és ha a banki adatok már kikerültek, értesíteni a bankot és zárolni a számlát.