Fotó: Meyta/Shutterstock.com
Hirdetés

„Mi van, megjött a piros Mikulás?” – szegezik sokan a hölgyeknek az intoleráns kérdést, nem is sejtve, mivel járhat a menstruációt megelőző néhány nap, esetleg hét a nők számára. A szerencsésebbek probléma nélkül megússzák ezt az időszakot, másoknál csak enyhe tünetek jelentkeznek, a hölgyek körülbelül 40 százaléka viszont komolyan megszenvedi a hormonok játékát. Vannak, akik azt gondolják, hogy a hangulatingadozások nem többek női hisztinél, pedig a menzesz közeledtét a szervezet – megkeserítve a mindennapokat – számos módon jelezheti. Néhány éve már hazánkban is konkrét fogalmat használnak ezek összefoglalására: a tünetegyüttest az orvostudomány premenstruációs szindrómaként (PMS) emlegeti. Ennek kialakulását elsősorban a túlsúlyba került tüszőhormon okozza, a mozgáshiányos életmód és a stressz pedig csak ront a helyzeten.

– Néhány éve minden ciklus közepén, vagyis peteéréskor, illetve a menstruációt megelőző héten szörnyű, több napig tartó fejfájás gyötör. Nem hasogató, nem lüktető, hanem olyan, mint amikor az ember másnapos, vagyis társul hozzá egy általános rosszullét, ami napokra lever, sokszor még a munkámat sem tudom ellátni. Emellett iszonyú hangulatingadozásaim vannak, mintha összefogott volna ellenem a világ. A menzesz első napján aztán 180 fokos fordulattal egyik pillanatról a másikra elmúlik minden gondom – meséli lapunknak egy 30 év körüli fiatalasszony. Hozzáteszi, nőgyógyásza javaslatára egy hónapja barátcserje-kapszulát szed, és nagyon reméli, hogy segíteni fog.

A barátcserje (Vitex agnus-castus) egy az árvacsalánfélék családjába tartozó, Dél-Európában és a Földközi-tenger térségében őshonos növény, a bogyóiból készült kivonat pedig szúnyogűző hatása mellett kiválóan alkalmazható a női hormonzavarok és egyensúlyhiányok kezelésére, így fokozza a termékenységet, de javallott a PMS és a változókor tüneteinek enyhítésére, megszüntetésére is. Hatását a petefészek működését szabályozó agyalapi mirigy serkentésével és funkciójának normalizálásával fejti ki. Állítólag már az ókori görög orvos, Hippokratész is ajánlotta a női panaszok ellen, ám a növény hatásossága ma már nem csupán a népi gyógyászat tapasztalatain alapul, hanem klinikai vizsgálatok is igazolják.

Ahhoz azonban, hogy a kúra eredményes legyen, türelemre van szükség. A szakemberek szerint a maximális hatás eléréséhez legalább három hónapon keresztül kell szedni, ám mint minden gyógyszer és gyógyhatású készítmény, úgy a barátcserje alkalmazásakor is fontos a mértékletesség. Bár fogyasztása során mellékhatás (csalánkiütés, hányinger, emésztési panaszok, túladagolás során fejfájás) csak ritkán jelentkezik, rendszeres használata előtt konzultáljunk orvosunkkal.

Korábban írtuk

A PMS tünetei

Testi: mellfeszülés, fejfájás (migrén), súlygyarapodás, alhasi görcsök, bőrproblémák, általános fájdalom, fáradékonyság.

Lelki: hangulatingadozás, túlérzékenység, ingerlékenység, szorongás, idegesség, búskomorság, sírósság.

Egyéb: csökkent motiváció, visszahúzódás, gyengült koncentráció, farkas­étvágy, kívánósság, alvászavarok, libidó csökkenése.