A közhiedelemmel ellentétben a csontritkulás nem kizárólag a nőket érinti. Banális balesetek következtében bekövetkező csonttörések, súlyosabb esetben a testmagasság csökkenése jelzi a betegség jelenlétét. Dr. Békeffy Magdolna belgyógyásszal a lehetséges megelőzésről, a kóros folyamatok lassításának esélyeiről beszélgettünk.

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com

Fotó: shutterstock.com

– A csontritkulás leggyakrabban a menopauzán átesett nők aggasztó betegsége. Miért?

– Ez a betegség valóban leggyakrabban a változókorban, azaz negyvenöt-ötven éves kor után jelentkezik, ami a lecsökkent ösztrogénszint számlájára írható. Tudni kell azonban, hogy nagyobb nőgyógyászati műtétek után is létrejöhetnek a tünetek. Mindazonáltal nem ritka, hogy férfiaknál is kimutatható az oszteoporózis, a csontok állományának meg­gyengülése. Ezt azonban többnyire valamilyen más, krónikus betegség okozhatja.

– Milyen kórképek esetén kell az oszteoporózis kockázatával számolnunk?

– Mint annyi más betegség esetében, e területen is komoly szerepük van az örökletes tényezőknek. Ám jelentkezhet például 1-es típusú cukorbetegeknél vagy reuma következtében. A vesedialízis, az emlő- vagy prosztatadaganat szintén elvezethet a csontszerkezet meggyengüléséhez. A hosszú időn keresztül vagy nagy dózisban szedett szteroidok, más gyulladáscsökkentő gyógyszerek is kiválthatják.

– Ez komoly figyelmeztetésnek hangzik a szteroidokkal operáló testépítők számára…

– Valóban megeshet, hogy a duzzadó izmokért végül gyenge és törékeny csontozattal fizetnek a mesterséges szerekkel élő izomemberek.

– Milyen jelekre érdemes figyelnünk, ha el akarjuk kerülni ezt az állapotot?

– Az oszteoporózis rendkívül alattomos betegség. A beteg legfeljebb akkor figyelhet fel arra, hogy valami nincs rendben, ha csontfájdalmak jelentkeznek, amit sokan többnyire az időjárási frontokkal magyaráznak. Legbiztosabb jel azonban, ha a csontok törékennyé válnak. Egy kisebb eleséses baleset következtében eltörik a csukló, a gerinc, a medence, vagy akár combnyaktörést szenved a páciens. Súlyosabb esetben előfordulhat, hogy egy rossz lehajlás, kisebb emelés vagy éppen egy kínzó köhögési roham töréshez vezethet. Később a csigolyák akár a test önsúlyától összeroppanhatnak, amit a görnyedt tartás, a testmagasság csökkenése is mutathat.

– Hogyan lehet elkerülni ezt az állapotot?

– Mint annyi más esetben, elsősorban az egészséges életmóddal lehet csökkenteni a csontritkulás kialakulásának kockázatát, vagy ha már diagnosztizálták a betegséget, lassítani a kóros folyamatokat. A napfény, a mozgás, az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálkozás valóban csodát tehet. Az enyhébb oszteoporózisos esetekben ezeken túlmenően D-vitamin és kalcium szedését javasolja az orvos. Ezek azonban nem csak akkor ajánlhatók, ha már diagnosztizálták a bajt. Jó lenne, ha több figyelmet szentelnénk a D-vitaminnak: a felnőtt magyar lakosság 70-80 százalékának tavaszra lemerülnek a vitaminraktárai, és számolnia kell D-vitamin-hiánnyal, ami jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

– Sokat hallani manapság a szűrések fontosságáról is.

– A rendszeresen végzett szűrővizsgálatok valóban alkalmasak arra, hogy időben feltárják a bajt, amikor még az állandó orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelések révén lassítani lehet a kóros folyamatokat. Nőknél ötven, férfiaknál hetven év fölött akkor is érdemes részt venni a háromévenkénti szűréseken, ha egyébként panaszmentes az életük. Ha valakiknek az említett krónikus alapbetegségük van, azoknak fontos ellenőrizni csontjaik állapotát akkor is, ha még nem érték el a megjelölt életkort. A vizsgálat egyszerű és fájdalommentes. A DEXA-Hologic diagnosztikai készülék például három helyen méri a csontok sűrűségét és akár a teljes test izom- és zsírszövet arányát. A mérés időtartama legfeljebb 15-20 percet vesz igénybe. A kezelőorvos a kapott mérési eredmények alapján állítja fel a diagnózist, és tesz javaslatot gyógyszeres kezelésre. Mindenképpen érdemes időt áldozni a vizsgálatra: komoly gondokat előzhetünk meg az időben kapott kezeléssel.