A hivatal a „Hosszútávú költségvetési előrejelzés” című dokumentumában azzal számol, hogy az államadósság 2050-ben a hazai össztermék (GDP) 195 százaléka lesz, azaz csaknem kétszerese a gazdaság akkori teljesítményének. A CBO számításai szerint idén az államadósság a GDP mintegy 98 százaléka lesz a tavalyi 79 százalék után.

Hirdetés

Szakértők régóta kongatják a harangot, hogy kezd fenntarthatatlanná válni az államadósság nagysága és a kormány részéről intézkedések meghozatalát sürgetik a deficit fokozatos csökkentése érdekében.

A CBO-jelentés összeállítói azzal számolnak továbbá, hogy a szeptember végével záródó költségvetési évben az amerikai büdzsé hiánya 3300 milliárd dollár lehet, ami a GDP 16 százaléka.

A tavaly szeptember végével zárult előző költségvetési évben a deficit 984,388 milliárd dollár volt, 26 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 779 milliárd dollárt. Az amerikai költségvetés hiánya ezzel már a negyedik egymást követő évben emelkedett. A tavalyi deficit a GDP 4,6 százaléka volt, 0,8 százalékponttal magasabb az előző évinél.

Korábban írtuk

A hamarosan záródó folyó költségvetési év hiányának látványos megugrását részben a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésével kapcsolatos kormányzati kiadásnövekedés okozza.