Már 39 hónapja folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A KSH legfrissebb közlése szerint szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

Marczinkó Zoltán hozzátette: a kiskereskedelmi forgalom bővülése mindhárom alágazatban – élelmiszer, illetve nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemben, valamint az üzemanyagok esetében is – megfigyelhető.

Kiemelte: szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. A tárca helyettes államtitkára szerint ennek a területnek a forgalom bővülése azért érdekes, mert ez az alágazat általában 2,5-3 százalék közötti növekedési ütemet mutat, valamint ez a terület viszi el a teljes kiskereskedelmi forgalom 45-50 százalékát.

Marczinkó Zoltán úgy vélte, hogy az olyan kormányzati intézkedések, mint például a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentése, illetve az alacsony inflációs környezet, mind abba az irányba mutatnak, hogy a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan növekedni fog az év hátralévő részében.

Az év végét tekintve a november vége és a december hozza általában a legerősebb kiskereskedelmi forgalmat – ismertette a tárca helyettes államtitkára.

MTI