A 600 millárd forintos banktámogató csomag az első konkrétum, ezt azonban nem azért találták ki, mert gond lenne a hazai bankokkal – mondta Simor András jegybankelnök. A cél az, hogy miután Európa és a világ több országában az állam a bankok segítségére sietett, a magyar pénzintézetek ne szenvedjenek hátrányt. A csomag felét, 300 milliárd forintot tőkeerősítésre szánnák, 300 milliárd forintot pedig garanciavállalásra. A bankok 2009 január 31-ig jelentkezhetnek ilyen támogatásért, és a jövő év végéig kell felhasználniuk a pénzt. A tárgyalások ezekben a pillanatokban kezdődnek, Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök épp a Bankszövetség vezetőjével tárgyal. Az állam is javasolja majd, hogy szerinte melyik banknak lenne szüksége támogatásra.

Az IMF a hitelt és a 600 milliárd forintos csomagot is 5-6 százalékos kamatra és 3 és 5 éves futamidőre bocsátja rendelkezésünkre, egyéb feltételeket nem szabott, Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök inkább magyar vállalásokról beszélt, de nyilván a Nemzetközi Valutaalap súgott, hogy miket kell teljesítenünk ahhoz, hogy aláírják ezt a papírt, megszülessen a szerződés és megkapjuk a pénzt. Így például december 31-ig el kell fogadni a közpénzügyi törvényt, meg kell erősíteni a pénzügyi és állami szervezetek jogkörét, illetve szélesíteni kell azt, és negyedévente közölnie kell a Pénzügyminisztériumnak és a jegybanknak a magyar gazdaságnak az iránymutató számait és ezekhez tartani kell magunkat.

Varga: Kormányzati fejetlenség és kapkodás az IMF-hitel ügyében

Megdöbbentő a kormányzat részéről az a fejetlenség és kapkodás, ami az egész IMF-hitelcsomag ügyében tapasztalható – hangzott el Varga Mihály csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Veres János délelőtt jelezte, hogy ma délután fél egykor a parlament gazdasági bizottságában tájékoztatót tartana az IMF-hitel részleteiről. Az internetes portálokon már régóta olvasható, hogy a mentőcsomagnak milyen elemei lesznek. Elképesztő az a kapkodás és fejetlenség ami ebben az ügyben megnyilvánul – jegyezte meg Varga Mihály.

A mai napon a kormányzat ismertette azt a segélykérő levelet, melyet az IMF vezetőinek küldenek. Ez még mindig nem a szerződés – szögezte le a Fidesz alelnöke. Amit eddig tudunk, az a kormányzat által bejelentett megszorító intézkedések: nyugdíjak, szociális juttatások csökkentése, a 13. havi fizetés és a bérek befagyasztása – fejtette ki Varga Mihály.

A fideszes politikus arról is beszélt, hogy az eddigi információk alapján lesz egy mentőcsomag a bankoknak, azoknak a pénzintézeteknek, melyek Magyarországon működnek. Eddig azt mondták, hogy túl vagyunk a válságon, már a reálgazdasággal kell foglalkozni, de akkor hogy jönnek most ide a bankok? – kérdezte a képviselő. Eddig arról volt szó, hogy az emberek vannak bajban, mert az árfolyamváltozás miatt megdrágultak a hiteleik, most meg azt halljuk, hogy mégis a bankok vannak bajban, és ezeket a pénzintézeteket abból a hitelből kell megsegíteni, amit hazánk felvesz – tette hozzá a szakpolitikus. Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a pénzintézetek döntő többségében külföldi, tőkeerős anyabankok tulajdonában vannak. Jól értjük-e, hogy a magyar kormány a magyar adófizetők kontójára felvett hitelből akarja megsegíteni ezeket a bankokat? – tette fel a kérdést a Fidesz alelnöke.

Az IMF-nek írt szándéklevélből kiolvasható, hogy újabb megszorítások készülődnének, ezért is szeretnénk az IMF-szerződést megismerni – húzta alá Varga Mihály.

(MR, hírtv)