Megszűnhet a hidegutalvány, ha a kormány végigviszi adóemelési terveit – mondta el a hírTV-nek az egyik hazai üzletlánc kommunikációs vezetője. 95 és fél százalékos közteher mellett ugyanis már nem éri meg a munkaadóknak ilyen juttatásban részesíteni munkavállalóikat.

Jelenleg másfél millió munkavállaló kap hideg utalványt, azonban ha a kormány csaknem 100 százalékos adóját megszavazza a parlament, a dolgozók kétharmada eshet el a kabinet számításai szerint is ettől a juttatástól.

A béren kívüli juttatásoknál kétkulcsos rendszert vezetne be a kormány: az üdülési csekket, a meleg étkezési utalványt és a bérletet kedvezményes kulccsal – 32 százalékkal – adóztatná. A cafeteria többi elemét – a hidegutalvány mellett például a magánnyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást is – 54 százalékos adóval sújtanák.Ráadásul az adóval megemelt összegre még 27 százalékos járulékot is kivetnének, a végső közteher így 95 és fél százalékos volna.

A kiszivárgott értesülések szerint a kabinet azzal számol, hogy az összesen csaknem 400 milliárd forint értékű adómentes, béren kívüli juttatás éves értéke 170 milliárd forintra fog csökkenni. A Kopint-Tárki Intézet korábbi felmérése szerint a melegétkezési utalványok megadóztatása 19 ezer munkahely elvesztésével járhat a vendéglátóiparban.

50 milliárdos sarcot varrhat a kormány a vállalkozások nyakába

Akár 50 milliárd forintos többletterhet is jelenthet januártól a vállalkozások számára, hogy a kormány a többszörösére emelné a rehabilitációs hozzájárulást.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a háromszorosára, a Világgazdaság birtokába került anyag szerint viszont az ötszörösére emelkedhet a jelenleg 177 600 forintos évi fizetnivaló. Ezt a közterhet az átlagosan 20 főnél több embert foglalkoztató cégeknek kell fizetniük, amennyiben dolgozóik átlagos létszámának 5 százalékánál kevesebb megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak.

A Gyurcsány-kormány a 2009. évi költségvetésben 16 milliárd forint bevételt tervezett rehabilitációs hozzájárulásból.

(hírTV)