Már a Költségvetési Tanács asztalán van a 2019-es büdzsé, a biztonságos növekedés költségvetésének tervezete – közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel szerdán.

Fotó: MTI/Kovács Attila, illusztráció

A tárca hangsúlyozta, a kormány céljai változatlanok: a családok, a gazdaság, a foglalkoztatás és a biztonság megerősítése.

A kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljai mentén a jövő évi büdzsé alacsony hiánnyal számol 4 százalék feletti növekedés mellett. Változatlanul a költségvetés stabilitásának szem előtt tartását tükrözik az egyes bevételi és kiadási tételek – írták.

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt évekhez hasonlóan az állami működésére csak annyi költés lehetséges, amennyi saját forrásokból biztosítható, megvalósítva e tekintetben a nullás egyenleget. A magyar gazdaság kilátásai jók, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ezért a kormány 50 százalékkal megemelt tartalékkal tervez.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a büdzsé parlamenti benyújtásához elengedhetetlen a Költségvetési Tanács által kialakítandó vélemény, ami jogszabályban foglalt garanciális elem.

A 2019-es költségvetés a jövő héten kerül az Országgyűlés elé, és várhatóan július második felében fogadhatják el.