Fotó: MTVA/Jászai Csaba (archív)
Hirdetés

A törlesztési moratórium a közlemény szerint kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése március 19-én automatikusan hatályba lép, ehhez nincs szükség külön nyilatkozatra az ügyfelek részéről. A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a DK a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a március 18-ig felmondott szerződéseken túl december 31-ig nem mond fel szerződéseket.

A társaság felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy önkéntesen a moratórium ideje alatt is törleszthetik fennálló tőke- és kamattartozásukat, a beérkező törlesztéseket a DK a szokott rendnek megfelelően elszámolja. A Diákhitel Központ az önkéntes teljesítéshez sem vár el ügyfeleitől külön nyilatkozatot. Az önkéntes törlesztéseket a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan fel lehet függeszteni.

A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban a DK telefonos és online ügyfélszolgálatán lehet további információt kérni, illetve a www.diakhitel.hu honlapon és a DK Facebook oldalán is rendszeresen tájékoztatják az ügyfeleket.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet egyre több család pénzügyi lehetőségét érinti hátrányosan, illetve egyre több diák számára lehetetlenül el a tanulmányok melletti munkavégzés, a DK a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjeszti azon leendő ügyfeleire is, akik március 18. és december 31. között igényelnek diákhitelt, és válnak törlesztővé.

További rendkívüli intézkedésként a DK meghosszabbítja a szabad felhasználású Diákhitel1 2020. március 16-án lejárt igénylési határidejét. Így azon hallgatók, akik március 27-ig – Neptun rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítással – igénylik elektronikus formában a szabad felhasználású Diákhitel1-et, már április 15-én megkapják az igényelt, maximum 350 ezer forintos összeget.

A hitelbírálat és fedezet nélkül igényelhető Diákhitel1 kamata továbbra is történelmi mélyponton, 1,99 százalékon áll, igényléséhez csak magyar állampolgárságra és élő hallgatói jogviszonyra van szükség.

A Diákhitel Központ bízik abban, hogy a kormányzati intézkedések pontos, szigorú betartásával a nemzetgazdaság néhány hónapon belül túljut a kritikus időszakon. A DK az elrendelt törlesztési moratóriumon túl is mindent elkövet annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit a járványhelyzet okozta pénzügyi nehézségek leküzdésében, minden munkatársa azon dolgozik, hogy a veszélyhelyzet lezárultát követően a felsőoktatási hallgatók a megszokott módon és színvonalon folytathassák tanulmányaikat – hangsúlyozzák.