A Menedzserszövetség által szervezett Menedzserek a társadalomért – Fókuszban a jövő! című konferencián Tóth Tibor kiemelte: tavaly a magyar gazdasági növekedés üteme elérte a 4,6 százalékot, miközben az Európai Unió átlaga 3,5 százalék volt. A kormány várakozásai szerint a gazdaság idén 1,5 százalékkal bővülhet, miközben uniós szinten „pozitív nullás” gazdasági növekedés várható.

Hirdetés

Rámutatott, hogy bár a költségvetési stabilitás tartása érdekében idén az állami beruházások mértéke csökken, ugyanakkor a vállalkozói és a külföldi működőtőke beáramlás továbbra is erős lesz, így a gazdaság 2024-től visszatérhet a 4 százalékos növekedéshez.

Közölte, tavaly 92 külföldi cég döntött magyarországi beruházás mellett, ezeknek a befektetéseknek a teljes összege elérte a 6,5 milliárd eurót. Az államtitkár szerint idén már most márciusban kijelenthető, hogy a működőtőke beáramlás 2023-ban megint rekordot fog dönteni, mindez pedig további lendületet ad a növekedéshez.

A gazdaság bővülésének másik fontos tényezője a munkaerőpiac, ahol a foglalkoztatottak száma eléri a 4,7 milliót, a munkanélküliség pedig 3,8 százalék körül van. Ez a „kvázi teljes foglalkoztatási szint” fenntartható a PM számításai alapján – mondta az államtitkár.

Tóth Tibor kijelentette, jelenleg a legnagyobb kihívás az infláció.

Az infláció elleni küzdelem az elsődleges célja a gazdaságpolitikának, amelynek ugyanakkor arra is választ kell adnia: „hogyan tudunk hatékonyan harcolni az infláció ellen úgy, hogy közben a gazdasági növekedést megőrizzük”.

Közölte, az infláció januárban érte el a csúcspontot. Innen az év első felében lassabb, az év második felében drasztikusabb csökkenés várható, így érhető el év végére az egyszámjegyű infláció a PM számításai alapján – mondta Tóth Tibor.

Hozzátette, az idén fontos cél továbbá a költségvetési hiány mérséklése 3,9 százalékra és az államadósság csökkentése is.

Korábban írtuk