A lengyel-német határon fekvő Mallnow mérőállomás adatai alapján hétfőn indult meg a gázszállítás Európa irányába és csütörtök délelőtt óránként 10,5 millió kilowattóra teljesítménytartalom volt a szállított gázmennyiség, kissé alatta a szerdai átlagnak. Szerdán esetenként 15,2 millió kilowattórát is elérte az óránként szállított gázmennyiség.

Hirdetés

Ellenkező irányba, Németországból Lengyelország felé zéró volt csütörtökön a Mallnow átadó állomáson áramló mennyiség.

A szlovák Eustream gázvezeték üzemeltető vállalat honlapján publikált adatok szlovák-ukrán határon fekvő Nagykapos (Veµké Kapuąany) átadó állomáson csütörtök délelőtt 92,1 millió köbmétere, 999,7 ezer megawattóra gáz áramlott nyugat felé, valamivel kevesebb a szerdán mért idei rekordnál.

A Gazprom kedden jelentette be, hogy megkezdte európai gáztározói feltöltését. A bejelentésre meg is indult az európai szabadpiaci árak csökkenése. A keddi nyolc százalék után szerdán több mint hat százalékkal csökkent megawattóránként 68 euróra, egy heti mélypontra a Hollandiában jegyzett európai szabadpiaci ár. Csütörtökön a déli órákban az ár 72,50 eurón állt, több mint hat százalékos emelkedéssel. Az ár október 5-én 162 eurón érte el történelmi csúcsát.

Korábban írtuk