Az egyezség a Keleti Gazdasági Fórumon született, amelynek keretében Alekszej Miller, a Gazprom és Taj Hu-liang, a CNPC vezérigazgatója videókonferencián egyeztettek.

Hirdetés

„A találkozón további megállapodásokat írtak alá a keleti útvonalra vonatkozó hosszútávú, gáz-adásvételi szerződések vonatkozásában. Egyebek között rögzítették, hogy áttérnek a Kínába szállított orosz gáz elszámolásában a nemzeti fizetőeszközökre, vagyis a rubelre és a jüanra” – derül ki a közleményből.

Miller az új fizetési mechanizmus kapcsán megjegyezte, hogy mindez kölcsönösen előnyös, korszerű, megbízható és gyakorlatias.

„Úgy gondolom, ez megkönnyíti majd az elszámolást, nagyszerű követendő példa más vállalatok számára, további lökést ad gazdaságaink fejlődésének” – jelentette ki Miller.

Korábban írtuk

A Gazprom és a CNPC vezetői ezenfelül megvitatták az Oroszországból Kínába a távol-keleti csővezetéken tervezett gázszállítások projektjét, valamint a Szila Szibiri-2 (Szibéria Ereje-2) és a Mongóliába irányuló Szojuz-Vosztok földgázvezetékek megépítésének perspektíváit, amelyek összekötnék az orosz és a kínai gázszállítási rendszereket.

A Gazprom beszámolt arról is, hogy Miller tájékoztatta Taj Hu-liangot az úgynevezett keleti útvonal, vagyis a Szila Szibiri vezeték építésének menetéről. A tervek szerint az év végére a koviktai gázlelőhelyről már megindulhat az energiahordozó szállítása a Szila Szibiri vezetéken keresztül. Az orosz vállalat hangsúlyozta, hogy ilyen módon teljesíteni tudják majd 2023-ra vonatkozó szerződéses kötelezettségüket a Kínába irányuló gázszállítások növelésére.