György László szerint azért harmonikus ez a növekedés, mert minden magyar azt látja – éljen városokban vagy falvakban -, hogy környezete nem leépül, hanem megszépül. Harmonikus, mert a természet csodáit, szépségeit és tisztaságát, nyugalmát megőrzi, és a közösség által fenntartott, épített környezete évről évre fejlődik: vagy az utca, vagy kerékpárút, vagy az iskola szépül meg, vagy az utak, a vasút, a közlekedési hálózat fejlesztésével szerettei közelebb kerülnek és a munkahelye gyorsabban, biztonságosabban megközelíthetővé válik.

Hirdetés

Lehetőség szerint mindenki úgy érezheti visszatekintve az elmúlt egy évére, hogy tudott egyet előrelépni. Ez bár magától értetődő, de közösségi szinten is keményen meg kell dolgozni érte – írta, hozzátéve: ez az a feltétel ugyanis, amit a nyugati világ lassan ötven éve nem tud teljesíteni. A globális problémára a 2010-es évtizedben adott magyar válasz mára tankönyvi példa.

Harmonikus az államtitkár szerint, mert a lépés hossza összhangban van a befektetett teljesítménnyel: a munkával, a tudással és a vállalkozószellemmel.

A növekedés harmonikus, mert elismeri az utódokról való gondoskodást, támogatja a nemzet újabb és újabb „őrhelyeinek” megszületését. A tömeges migráció bátorítása helyett a gyermekvállalás ösztönzésében hisz a kormány. Magyarország tartja fenn GDP-arányosan a legnagyobb családtámogatási rendszert a világon – húzta alá. Harmonikus, mert nyugdíjas évek alatt is aktív tagja marad közösségének, segítségére, tudására számítanak a fiatal generációk.

Harmonikus, mert közpénzügyi szempontból stabil: nem a jövő generációk terhére gyarapszik. Összegzése szerint a növekedés harmonikus, mert a teremtett és épített környezet, a munka, a tudás, a vállalkozószellem, a felnövekvő generációk, valamint a végigdolgozott élet tiszteletére és elismerésére épül.

Kiemelte: erről szól a gazdaságpolitika jövőjének 10 pillére, vagyis arról, hogy hogyan teremtenek harmonikusan gyarapodó Magyarországot 2030-ra. Az első pont szerint a pénzügyeket rendben tartják, a második szerint kiárusítás helyett vesznek: erősítik és védik a hazait. A 3. és 4. pont, hogy a munkát és tudást adó multikat bevonzzák, a járadékvadászokat megadóztatják, megerősítik a magyar vállalatokat és a kiemelt ágazatokat.

A következők, hogy munka és tudásalapú társadalmat építenek, olcsó és tiszta energiával teremtenek energiafüggetlenséget, minden illegálisan lerakott hulladéktól megtisztíták az országot, és amit csak lehet újrahasznosítanak. Az innováció- és tudástermelő rendszereket a legjobb nemzetközi példák alapján újítják meg és működtetik; átvezetik a magyarokat a digitális jólét korába; és végül a 10.,hogy mindenki elérheti a célját a gyors, biztonságos, a magyarokat összekötő közlekedési rendszerben – írta György László.

Korábban írtuk