A lap csütörtöki számában az elnök kifejtette: több éve növekednek a termelési költségek, de a mezőgazdasági termelők és az élelmiszer-feldolgozók három évtizede nem tapasztaltak olyan mértékű inputár-emelkedéseket, mint amelyek az elmúlt hónapokban, különösen az orosz-ukrán háború kezdete óta jelentkeztek. Mindezzel két olyan év után kell szembenézni, amikor egyebek közt a koronavírus okozta zavarok miatt több ágazatban a szereplők jelentős része felélte a tartalékait. Győrffy Balázs szerint ugyanakkor élelmiszerhiánytól nem kell tartani.

Hirdetés

A termelés hatékonyságának növeléséhez új beruházások szükségesek, ezért is óriási jelentőségű, hogy a kormányzat – a NAK javaslatára – a korábbi 17,5 százalékról nyolcvan százalékra növelte a vidékfejlesztési beruházási támogatások hazai önrészét, jelentősen megemelve ezzel a keretet – mutatott rá a NAK elnöke, hozzátéve, hogy a bőséges forrás garancia arra, hogy nőjön a versenyképesség.

A közelgő kamarai választásokra utalva megjegyezte: a következő ciklusban a NAK az állatvédelemmel, az állatjólléttel, illetve a környezet- és természetvédelemmel hangsúlyosabban kíván foglalkozni.

Kitért arra, hogy az európai uniós környezetvédelmi politikában teljes irányváltásra van szükség, a gazdálkodók számára minden olyan feltételt biztosítani kell, amelyek segítségével megőrizhetik versenyképességüket. Győrffy Balázs szerint elkerülhetetlen az uniós Zöldmegállapodásban előirányzott, a termelést jelentősen korlátozó, viszont az üvegházhatású gázok kibocsátását érdemben nem csökkentő elvárások újragondolása.

Korábban írtuk