Fotó: facebook.com/Orbán Viktor
Hirdetés

Lánczi Tamás felidézte, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egy rendkívül hosszú tárgyalása után az orosz elnök elmondta, hogy Magyarország ötödáron kapja a gázt Oroszországtól, és ennek kapcsán kérdezte vendégeit, szerintük mennyire validak a számok.

Tóth Máté energiajogász szerint csak találgatni tudunk, de az orosz elnök állítása már csak azért is igaz lehet, mert a földgázpiacon energiaár-robbanás van. Az energiajogász szerint a kérdés az, hogy van-e gáz, hazánkban pedig van, és a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően lesz is.

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője úgy vélte, hogy a magyar miniszterelnök és az orosz elnök szavaiból az látszik, hogy a megállapodás megszületett több gáz vásárlásáról. A szakértő emlékeztetett, hogy már nyáron is született egy megállapodás a magyar és orosz fél között, de

a plusz egymilliárd köbméternyi gáz mindenképpen komoly előnyt jelenthet egy olyan helyzetben amikor a világ a feje tetejére állt az energia tekintetében.

Itt már a következő fűtési szezon is tét, hiszen nyáron töltik fel a tározókat. A felelős energiapolitika szerint az orosz gáznak nincs alternatívája. Más forrásból, a hajókkal érkező gáz vagy az LNG nem alternatíva sem mennyiségben, sem árban.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak, ahol a beszélgetés teljes felvételét is megnézhetik.