Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti digitális kutatási-fejlesztési központjának bejelentésén vett részt. A létesítmény célja a feldolgozóipari üzemek fenntarthatóvá és nyereségessé tételét szolgáló megoldások biztosítása. Az állam által 970 millió forinttal támogatott, ötmilliárd forint értékű projekt nyomán huszonöt felsőfokú végzettségű munkavállalót vesz fel a német tulajdonú vállalat az első körben.

A külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy a pandémia során olyan dolgok váltak egyik pillanatról a másikra kritikus fontosságúvá, amelyeknek a többség korábban a létezéséről sem tudott. Mint mondta, ilyen például az orvosi oxigén, amelynek biztosítása mindvégig zavartalan volt, részben a Lindének köszönhetően.

„Így Magyarországon beteg ellátatlanul nem maradt, ellentétben néhány, akár nálunk erősebb vagy gazdagabb országgal” – fogalmazott.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a világgazdaság számára 2020 és bizonyos szempontból 2021 is a „nagy megtorpanás évéve” vált. Rámutatott: a kormánynak az volt a feladata, hogy ezt elkerülje, sőt Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tudjon tartozni.

Korábban írtuk

Majd hozzátette, hogy ez sikerült is, aminek egyik fő oka, hogy meg tudtak állapodni a nagy nemzetközi vállalatokkal a kapacitásaik bővítéséről, különösen a kutatás-fejlesztés terén. Ennek nyomán szerinte a gazdaság dimenzióváltása nemhogy nem lassult, hanem még fel is gyorsult.

Tavaly a kutatás-fejlesztési kiadások 770 milliárd forintot tettek ki Magyarországon, ami 10 százalékkal magasabb a 2019-es értéknél, és ennek több mint háromnegyedét a vállalati ráfordítások adják. Utóbbi jól jelzi, hogy a magánszféra is bízik a jó magyar beruházási környezetben – húzta alá.

Ezután közölte, hogy értékelések szerint a magyar a 34. leginnovatívabb gazdaság a világon, de ezen a téren a kormány szeretne még inkább előrelépni, amiben a nagy nemzetközi cégek partnerek lehetnek.

Az ipari és orvosi gázok gyártásával foglalkozó Linde Gáz Magyarország Zrt. 1992-ben alakult, s jelenleg tíz fiókteleppel és csaknem száz értékesítési partnerrel rendelkezik országszerte. A vállalat részt vesz a Pfizer/BioNTech különleges kezelést igénylő koronavírus-vakcinájának tárolásában és oltópontokra szállításában, így kiemelkedő szerepet játszik a járvány elleni küzdelemben.

A miniszter kiemelte, hogy a Linde az Egyesült Arab Emírségekbe, Indiába és Oroszországba is szolgáltatásokat fog nyújtani Budapestről a mesterséges intelligenciára alapuló gázelőállítás terén. Továbbá leszögezte, hogy a kormány együttműködik a céggel a „jövő utáni jövő energiakérdésében, a hidrogéngazdaságra történő átállás tekintetében”.

Végezetül arról is beszámolt, hogy a német vállalkozások alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, itteni fejlesztési terveik pedig „minden eddiginél komolyabb bizalomról tesznek tanúbizonyságot”.