Hirdetés

Kiemelte: a válságkezelés újabb bizonyítéka annak, hogy a sikerhez szuverén kormányra és önálló jegybankra van szükség.

Egy nemzeti jegybank képes az adott válság sajátosságait célzott eszközökkel kezelni, amire egy általános eszközöket használó központi bank, így az Európai Központi Bank, nem képes – jegyezte meg.

A jegybankelnök a továbbiakban felsorolta a jegybank legfontosabb lépéseit a 2013-2021 közötti időszakból, köztük az MNB nyereségessé tételét 2013-ban, a hitelkiszáradás felszámolását, az alacsony kamatkörnyezet kialakítását, a banki források pénzpiacra terelését. Továbbá említést tett arról is, hogy a jegybank lépéseivel nagyságrendileg javította a költségvetés helyzetét, jó időzítéssel forintra váltotta a svájcifrank-hiteleket és finanszírozta a hitelalapú válságkezelést.

Matolcsy György rámutatott: idén és tavaly a jegybank mintegy 11 ezermilliárd forinttal járult hozzá a magyar válságkezeléshez. A GDP-arányos jegybankmérleg 26 százalékról 49 százalékra nőtt, de volt mozgástér, mert az a korábbi hét évben 40 százalékról csökkent majdnem a felére.

Korábban írtuk

Az elmúlt két évben a nemzeti jegybank lépéseinek többsége olyan célzott válságkezelési intézkedés volt, amelyeket a kormány egyedül nem lett volna képes meghozni – húzta alá. Kiemelte a hitelmoratórium kidolgozását, az NHP Hajrá hitelprogramot, a nagyvállalati hitelek fedezetként történő befogadását, a felügyeleti lépéseket, továbbá a Növekedési kötvényprogramot.

A független, de a kormányzattal és a bankrendszerrel stratégiai szövetségben működő magyar nemzeti jegybank a 2013-2019 között konjunktúrában, majd a 2020-2021 közötti válságkezelésben megmutatta, hogy „mit ér, ha egy jegybank független és önálló, de nemzeti szívvel és aggyal hozza meg döntéseit” – összegezte a jegybankelnök.