Fotó: Vogt Gergely
Hirdetés

Parragh László a lap keddi számában megjelent cikkben, arra a kérdésre válaszolva, hogyan értékteli gazdaságpolitikai szempontból a kilábalást segítő eddigi intézkedéseket, úgy fogalmazott: „Amit lehetett, azt a kormány megtette, a pénzügypolitika és a költségvetési politika stabilitást, válságállóságot kölcsönzött ebben a turbulens időszakban a magyar gazdaságnak, közben ráadásul a befektetésorientáltságot is sikerült erősíteni, miután a külföldi működőtőke-befektetések bevonzásában emeltük a csapásszámot.”

Az utóbbi jórészt a proaktív külgazdasági tárca érdeme – tette hozzá.

Ezzel szemben Parragh László szerint a Magyar Nemzeti Bank jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna. A fékeket behúzva a forintot például meg lehetett volna fogni a 360-as szinten, ami után egy jól időzített kötvénykibocsátás érdemben javíthatta volna az ország pozícióit – mondta.

Szerinte az inflációval hasonló a helyzet, már az októberi pénzromlás 6,5 százalékos mértéke is messzire vezetett, amire jött a novemberi 7,4 százalékos adat. „Már jóval korábban be lehetett volna avatkozni” – fogalmazott Parragh László.

Korábban írtuk