Fotó: MTI/Vajda János
Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Plachy László, a Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója üzemlátogatáson a kft. szerződésátadási ünnepségén Kazincbarcikán 2020. szeptember 18-án
Hirdetés

A magyar gazdaság életerejét mutatja, hogy 904 magyar vállalat kötelezte el magát beruházások megvalósítása mellett a jelenlegi nehéz időszakban, és összesen 425 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, amivel 155 ezer munkahelyet védenek meg – emelte ki.

Magyarország élen jár a környezetvédelemben is, a világ 21 országa között van, amely úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkentette szén-dioxid-kibocsátását – mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter kifejtette: a Green Plan Energy Kft. a teljes magyar napenergia-szektor jövőbeli versenyképessége szempontjából meghatározó technológiai fejlesztést hajt végre. A vállalat 593 millió forintos beruházásához 282 millió forintos támogatást biztosít a kormány, ezzel 89 munkahelyet védenek meg – jelezte.

Magyarország célja, hogy 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, ezt nukleáris energiával és napenergiával lehet elérni. A napenergia-termelésben szükség van olyan új technológiákra, amelyekkel versenyképessé tehető a szektor – hangsúlyozta a miniszter.

Korábban írtuk

Mint mondta, a Green Plan Energy olyan gépsorokat szerez be, amelyek forgó tartószerkezetekkel látják el a földre telepíthető napelemeket, így a napenergiát felhasználó táblák úgy tudnak forogni a napsütéses órákban, hogy a lehető legjobb energiatermelési teljesítményt tudják leadni. A vállalat által behozott innováció 20 százalékkal növeli a napenergia cellák energiatermelését – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezeket az eszközöket korábban külföldről kellett beszerezni.

Úgy fogalmazott, olyan terméket gyártanak majd Kazincbarcikán, amely iránt nemcsak a magyar, hanem a globális energiagazdaságban is nagy igény lesz.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételes hely Magyarországon, sokáig a legfejletlenebb térségként beszéltek róla, de 2010 óta 72 százalékkal nőtt itt az ipari termelés, és mára az országban a negyedik legtöbb beruházás ebben a megyében valósul meg.

A jelenlegi nehéz helyzetben 39 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalat kötelezte el magát beruházások mellett, összesen 20 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre a megyében, amellyel 11 500 munkahelyet védenek meg, ehhez a kormány több mint 9 milliárd forint támogatást biztosít – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A Green Plan Energy keményen dolgozik, hogy a járvány elleni küzdelem mellett a környezet védelméről se feledkezzünk…

Gepostet von Szijjártó Péter am Freitag, 18. September 2020