Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Hozzátette, hogy mindezt nem adták ingyen, ehhez nagyon komoly és súlyos döntéseket kellett meghozni.

„Az ésszerű politikai döntéseket, amelyeket Közép-Európában a gazdaság, illetve a biztonság vonatkozásában hoztunk, mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma Közép-Európa az új világrend nyertesei közé tartozik, sőt az európai növekedés és versenyképesség motorját jelenti és fogja jelenteni a jövőben is” – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte, hogy a közép-európai országok gazdasági növekedési üteme tavaly a duplája volt az átlagos európai növekedési ütemnek, és az idei első negyedévben is az öt leggyorsabban növekedő európai gazdaságból négy a közép-európaiak közül került ki.

„Ez nyilvánvalóan köszönhető annak, hogy a biztonságunkat az első helyre helyeztük, valamint itt vannak Európa legalacsonyabb adói is, ebben a térségben” – fűzte hozzá.

Mint monda, vannak olyan versenyhátrányok, amelyeket le kell küzdeni, mert ha nem teszik meg, akkor ez a gazdasági motor szerep gyorsan a múlté lehet.

A miniszter szerint elsősorban a közlekedési és az energetikai kérdésekre kell összpontosítani. Kifejtette, hogy míg Nyugat-Európában két-három kilométerenként lehet átlépni az országhatárt legálisan, addig Közép-Európában átlagosan negyven kilométerenként található határátkelő, ami nyilvánvalóan a versenyképesség ellen hat. Kiemelte: ezért is állapodott meg Magyarország a szomszédos országokkal arról, hogy jelentősen növelik a határkeresztező utak és vasutak számát.

Magyarország elvégezte a házi feladatát annak érdekében, hogy nem orosz forrásból származó gázt tudjon vásárolni – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: készen vannak a vezetékek Románia és Horvátország felé is.

Innentől kezdve, csak a barátinkon és a szövetségeseinken múlik, hogy tudunk-e nem orosz forrásból gázt vásárolni. Kizárólag a horvátokon, a románokon és az ott gázkitermelésre jogot szerző amerikaiakon és osztrákokon múlik – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: amennyiben ők nem végzik el „házi feladatukat”, Magyarország arra fog kényszerülni, hogy hosszú távon együttműködjön az oroszokkal gázvásárlás terén.