Kutas István, a cég szóvivője a Hír Televíziónak nyilatkozott arról korábban, hogy az importárkorrekciós tényező eltörlése miatt év végéig 100 milliárd forintra nőhet az „E.On Földgáz” vesztesége. Az E.On Ruhrgas igazgatósági elnöke ezért csütörtökön személyesen jön el Magyarországra, hogy a kormányzattal tárgyaljon.

Az energiaügyi minisztérium szeptemberben törölte el azt a korrekciós tényezőt, amelynek eredeti funkciója az volt, hogy az ár- és árfolyam-változásokat kisimítsa. A Magyar Energia Hivatal ugyanis negyedévente tehet javaslatot a gázár módosítására, az árfolyam viszont folyamatosan változik, így a dollár erősödése veszteséget okoz a társaságnak. A módosítás nyomán a veszteségeket most a földgázkereskedőnek kell finanszíroznia, kamatmentesen és megtérülési garancia nélkül.

„Ennél a dollárárfolyamnál körülbelül 100 milliárd forintra fog felkúszni a veszteségünk. Egyszerű az oka: az Energia Hivatal a negyedév elején 147,7 forintos dollárárfolyammal számolt. Ha felmennek a Nemzeti Bank honlapjára, látják, hogy 210 forint egy dollár, tehát ez egy körülbelül 40 százalékos változás” – nyilatkozta Kutas István, az E.ON Földgáz kommunikációs vezetője.

(hírTV)