A közleményben a pénzügyminiszter kiemelte: a magyar bankrendszer az európai tőkemegfelelési elvárásokat kétszeresen túlteljesíti, nemteljesítő portfóliója alacsony, jövedelmezősége másfélszerese az EU-átlagnak és jelentős tartalékokkal rendelkezik.

Hirdetés

Varga Mihály Johan Thijs-szel, a KBC csoport vezérigazgatójával, Peter Andronov divízióvezetővel és a bankcsoport lányvállalataként működő K&H Bank Zrt. vezérigazgatójával, Guy Libot-val tárgyalt.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: „az elmúlt évtized munkájának köszönhetően a magyar gazdaság alapjai stabilak, így idén is elkerülhetjük a recessziót, jövőre pedig visszatérhetünk a 4 százalék körüli növekedési pályára”. A kormány elkötelezett a fegyelmezett gazdálkodás és az egyensúlyi mutatók javítása mellett, jövőre 2,9 százalékra csökkentik a költségvetési hiányt, és 66,7 százalékra az államadósság arányát. Utóbbi 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál – tette hozzá Varga Mihály a közleményben

A pénzügyminiszter közölte, a magyar bankrendszer az elmúlt évtized gazdasági eredményeinek köszönhetően megerősödött és válságállóvá vált, ma pedig a gazdaság védelmében is fontos szerepet tölt be.

Varga Mihály rámutatott: a kormány a következő években ismét magas ütemű növekedési pályára állítja a magyar gazdaságot, az erősödő teljesítményből a bankrendszer is profitálhat. A magyar bankszektor további fejlesztése terén jelentős tartalékok vannak a digitalizációban és a hatékonyság növelésében, amely a működési költségeket is csökkentheti – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében

A K&H Bank Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi bankja, teljes egészében a belga KBC Bank és Biztosító tulajdonában van. Aktív szerepet vállal a magyar gazdaság, a háztartások, a kisvállalkozások, a nagyvállalatok, valamint a közszféra finanszírozásában. A közel 4 ezer embernek munkát adó pénzintézet ügyfeleit csaknem 200 fiókján keresztül szolgálja ki, a pénzügyi szolgáltatások széles skáláját lefedi – írták.

Korábban írtuk