Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

A szakszövetség közleményében kiemelte: a kormány gazdaságvédelmi intézkedései közül az építési ágazat számára az egyik legfontosabbak az állam építési-beruházási célú közvetlen megrendelései. Megjegyzik, hogy április végén már mintegy 18-20 százalékkal visszaesett az építőipar rendelésállományának volumene az előző év azonos időszakához képest.

Közölték, a munkaellátottság csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete. Az ÉVOSZ szerint az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál nemcsak a számlák határidőn túli kifizetése okoz gondot, hanem a teljesítések leigazoltatása is. Ezért a szervezet az államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket, valamint az elvégzett munkák gyorsabb leigazolását szorgalmazza.

Az ÉVOSZ szerint a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek az ingatlanfejlesztőket és a lakosságot is ösztönözniük kell lakásépítési- és felújítási munkákra, ami azért kiemelten fontos, mert a március-áprilisban indított lakóingatlan kivitelezések száma drasztikusan lecsökkent.

Korábban írtuk