Cristian Hostiuc, a lap egyik vezető újságírója emlékeztetett, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter január végén jelentette be, hogy Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán, ahol a dél-koreai vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít, ezzel 2500 embernek ad közvetlenül munkát.

Hirdetés

Az újságíró szerint sem a román kormány, sem Klaus Iohannis államelnök napirendjén nem szerepelnek a prioritások között a külföldi beruházások, ezért is választotta a dél-koreai vállalat Magyarországot Románia helyett. „Miközben Orbán Viktor kiteríti a vörös szőnyeget a befektetők elé, addig a Mitsubishi Corporation a múlt héten bejelentette, hogy bezárja a bukaresti irodáját” – olvasható a lapban.

Az újságíró emlékeztetett, hogy Magyarország – amelynek lakossága Románia lakosságának a fele -, a rendszerváltás után 87,3 milliárd euró külföldi beruházást vonzott, ugyanebben az időszakban a kétszer nagyobb Romániába 88,3 milliárd euró külföldi beruházás érkezett. Hozzátette: az amerikaiak Magyarországon a második legnagyobb beruházónak számítanak 11 milliárd euróval, miközben Romániában mindössze az ötödikek 5,8 milliárd euróval, annak ellenére, hogy Románia az Egyesült Államok katonai és politikai stratégiai partnere.

„Míg a közbeszéd szerint Orbán Viktor az Európai Unió +fattya+ és Vlagyimir Putyin Oroszországával üzletel, addig a valóság az, hogy magyar miniszterelnök és egész kabinetje azon dolgozik, hogy minél több külföldi befektetést vonzzon Magyarországra” – írta az újságíró emlékeztetve, hogy a BMW nem Romániába, hanem Magyarországra hozza 1 milliárd euró értékű beruházását.

Korábban írtuk

Az újságíró szerint Florin Citu román miniszterelnök prioritási listájára kellene helyezze a külföldi beruházásokat, hogy „Bukarestben vörösebb szőnyeget találjanak a befektetők, mint Budapesten.”