A KSH pénteken közölte, hogy februárban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 668 ezer volt, 118 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A háromhavi mozgóátlag szerint a 2021. december-2022. februári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 675 ezret tett ki, ami 101 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Februárban a munkanélküliek száma 185 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt. Az állástalanok száma 33 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Hirdetés

Bodó Sándor biztatónak nevezte a mintegy 100 ezres foglalkoztatotti növekedést. Azt mondta a februári számokból is látszik, hogy a magyar munkaerőpiac szerencsésen kilábalt az egy évvel ezelőtti helyzetből, amikor még a járvány közepénél tartottunk.

Bodó Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar foglalkoztatási ráta 74 százalék, és 80 százaléknál már teljes foglalkoztatottságról lehet beszélni.

Rámutatott arra is, hogy a 250 ezer regisztrált álláskeresőt a téli hónapokban mérték. Tavasszal viszont jónéhány ágazatban növekszik a foglalkoztatottság, ez valószínűleg azt eredményezi majd, hogy csökkenni fog a regisztrált álláskeresők száma.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár kitért arra, hogy a magyarországi 3,8 százalékos munkanélküliségi ráta az Európai Unióban a 6. legjobb adat, az uniós átlag 7 százalék közelében van. A tendencia egyértelmű, a magyar foglalkoztatottság európai uniós szinten is az élmezőnyben van.

Hozzátette, hogy a járvány okozta krízist az országok nem egyformán kezelték, volt ahol alanyi jogon adtak támogatást. Ezzel szemben Magyarország a munkahelyek megőrzését támogatta, ez hozta meg azt az eredményt, hogy Magyarországon alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, mint ahol az alanyi támogatás mellett döntöttek.

Bodó Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a 24-25 év alatti fiataloknál 2010-ben 30 százalék volt a munkanélküliségi ráta, mostanra ez 10 százalék alá csökkent. Ez nagy jelentőségű változás, és illeszkedik a kormány hosszú távú elképzeléseihez – tette hozzá.

Az ágazatok közötti átjárás jelentősen felgyorsult, ez korábban nem volt jellemző a magyar munkaerőpiacra. A közfoglalkoztatottak száma folyamatosan csökken, most 78 ezer körül van, új elemek gyökereztek meg a magyar munkaerőpiacon, jelen van a távmunka, a részmunkaidős foglalkoztatás, ezek korábban kisebb mértékben voltak jellemzőek – mondta Bodó Sándor.

Korábban írtuk