A Moody’s elemzői nem tartják hitelesnek az IMF-kölcsön feltételeként elrendelt intézkedéseket. Fűnyíróelv-szerű megszorítások helyett olyan szerkezeti reformokat várnak a kormánytól, amelyekkel tartósan fenntartható az alacsony államháztartási hiány. A Moody’s fél nappal azután minősítette vissza Magyarországot, hogy a valutaalap jóváhagyta a magyar készenléti hitelt.

A hitelminősítő döntésének hírére a forint zuhanni kezdett. Az euró ekkor majdnem 270 forintot ért, nagyjából kilenc forinttal többet, mint nyitáskor. A zárásra a magyar valuta visszaerősödött a 265-ös árfolyamra. A nemzetközi piacon viszont fordult a kocka: a forint az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben is gyengül.

A Moody’s után a Fitch Ratings is leminősítette egy fokozattal hazánk adóskockázati besorolását a várható súlyos gazdasági visszaesésre hivatkozva. Eközben Veres János további megszorításokat tart elképzelhetőnek.

A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor negatívról stabilra változtatta a magyar szuverén besorolás kilátását a 20 milliárd eurós Nemzetközi Valutaalaptól kapott hitelkeret miatt. Azzal ugyanis szerintük az ország képes lesz megőrizni likviditását.

A Fitch Románia, Bulgária, Kazahsztán, Dél-Korea, Mexikó, valamint Oroszország és Dél-Afrika besorolását is rontotta.

Veres: Minden elképzelhető

Az eddig bejelentetteken túl újabb megszorításokat is elképzelhetőnek tart 2009-ben a pénzügyminiszter. Veres János erről a közszolgálati televízióban beszélt vasárnap este. Azt mondta: nincsenek tabuk, a fizetőképesség és a forint stabilitásának megőrzése érdekében minden elképzelhető.

A szocialista tárcavezető kitért arra is, hogy még nem határozták meg azokat a feltételeket, amelyekkel a hazai bankok hozzájuthatnak a Nemzetközi Valutaalaptól kapott hitelből elkülönített pénzhez. Veres János elismerte: a csomag gyakorlatilag a programba belépő bankok részbeni államosítását jelenti.

(hírTV)